Αγαπηµένο µου ηµερολόγιο,
Κοιτάζω γύρω µου και νιώθω να φυσάει άνεµος περασµένων δεκαετιών. Η Αντέλ τραγουδά σαν να βγήκε από τη δεκαετία του ’60, τα επεισόδια των «Mad Men», της τηλεοπτικής σειράς που αναβιώνει τα 60s, έχουν φανατικούς θαυµαστές και στις πασαρέλες παίρνουν και δίνουν τα ρούχα µε αναφορές στη συγκεκριµένη δεκαετία ή στην αµέσως προηγούµενη. Μια µαζική λατρεία εκδηλώνεται για το βερµούτ και για όποια κοκτέιλ το περιλαµβάνουν. Στο Λονδίνο ολόκληρα δείπνα στήνονται γύρω από ποτήρια negroni, ενώ στην τελευταία τελετή των Οσκαρ, το negroni µαζί µε το classic martini νίκησαν τη σαµπάνια. Νοµίζω πως θέλουµε να µπούµε στη µηχανή του χρόνου, ίσως για να ταυτιστούµε µε τις εποχές εκείνες που ξεκινούσαν η ανάπτυξη και η ακµή, προσδοκώντας ίσως να επαναληφθεί η ιστορία µε happy end αυτή τη φορά. Εξάλλου, η χρονική απόσταση τα κάνει να φαίνονται όλα πιο όµορφα. {{{ moto }}}
Η ψυχή µας, λοιπόν, ξεκουράζεται στην τζαζ και στις στυλιστικές κοµψότητες την ώρα που η γεύση ζητάει το δικό της µερίδιο στη νοσταλγία. Θέλει µπατόν σαλέ και αφράτους µπεζέδες από το Désiré (Δηµοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3632 333), σεράνο από το Κοσµικόν (λεωφ. Ιωνίας 104, τηλ. 210 8649 124), τρούφες και σοκολατένιες µαργαρίτες από τον Ασηµακόπουλο (Χαριλάου Τρικούπη 82, τηλ. 210 3610 092), τσουρέκι από το Lido (Χρεµωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516 898), µπαµπά µε ρούµι από τον Μικέ (Δ. Σούτσου 9, Αµπελόκηποι, τηλ. 210 6463 091). Ζητάει να πιει ένα µπέρµπον στο Galaxy (Σταδίου 10, στη Στοά) και να χορτάσει µε κοτόπουλο α λα µιλανέζα στην art nouveau ατµόσφαιρα του Ιντεάλ (Πανεπιστηµίου 46, τηλ. 210 3303 000).
Φλερτάρει µε τα χρωµατιστά εµαγιέ και κάνει πάρτι µε ρώσικη σαλάτα και αβγά γεµιστά. Δίπλα στα λαµπερά κοκτέιλ, βάζει στο πιάτο πράσινες γεµιστές ελιές και πικάντικους ξηρούς καρπούς, τσιµπολογάει κροκ µαντάµ και παίρνει ρετρό κουταλιές σε µοντέρνα εκδοχή.
Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αι. µπαρ και εστιατόρια µε αισθητική περασµένων δεκαετιών, ξανάρχονται στο προσκήνιο. Μοντέρνα µεζεδοπωλεία βάζουν στους τοίχους παλιές αφίσες από πορτοκαλάδα ΕΨΑ και Γιώτης ζελέ µε άρωµα φράουλας, βάφουν τους τοίχους παστέλ και βγάζουν από την κουζίνα πιάτα του τότε µε σηµερινή προσέγγιση. Στον Τζίτζικα και Μέρµηγκα (Μητροπόλεως 12-14, τηλ. 210 3247 607) ανάµεσα σε λευκά ράφια γεµάτα από κονσέρβες ντοµατοπελτέ και ζαµπονάκι οι παρέες ευφραίνονται µε κεφτεδάκια και τηγανητές πατάτες. Τα παντοπωλεία κρατούν το παλιό ύφος, αλλά τώρα προσανατολίζονται σε προϊόντα µικρών παραγωγών. Στα Πετράλωνα, στο Ζεµπίλι (Τρώων 50, τηλ. 210 3460 331), σε ένα αναπαλαιωµένο αστικό σπίτι µε µωσαϊκό, εκλεκτά όσπρια φτυαρίζονται µε τη σέσουλα. Και όλοι µαζί πίνουµε στην υγειά του σουίνγκ και της πάστα φλόρα!
The sweet spot
Θυµίζει τις παλιές νουγκατίνες η τούρτα βανίλια από το Sweet Spot.
Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6894 290.
Τα εµαγιέ
Στου Σγούρδα, ανάµεσα σε γυαλικά και πορσελάνες βρήκα και τα αγαπηµένα εµαγιέ. Η γάστρα Mexicana της Venus είναι εύχρηστη, ψήνει οµοιόµορφα και κοστίζει µόνο 19,95 ευρώ.
Αιόλου 61, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3212 900.
Οsterman
Το παλιό υφασµατάδικο του Συµεωνίδη έγινε café-bar και dining room. Ψηλοτάβανο, µε ασπρόµαυρα πλακάκια στο δάπεδο, ξύλινα ράφια και έναν αέρα γαλλικού µπιστρό. Στην µπάρα µπορείς να δοκιµάσεις, µεταξύ άλλων, τη µοντέρνα εκδοχή των γαρίδων κοκτέιλ.
Πλατεία Αγ. Ειρήνης 10, τηλ. 210 3243 331.
Ραντεβού
Αρωµατικές καραµέλες µε το κωδικό όνοµα «ραντεβού»
ή «φιλάκια». Ματσούκας: Καραγεώργη Σερβίας 3,
Σύνταγµα, τηλ. 210 3252 054.
Νegroni
30 ml dry gin, 30 ml γλυκό βερµούτ, 30 ml Campari, ½ φέτα πορτοκαλιού, πάγο
Σε ποτήρι rocks (χαµηλό, µε φαρδύ άνοιγµα) βάζουµε τη φέτα πορτοκαλιού, τον πάγο και προσθέτουµε τα ποτά. Ανακατεύουµε και γαρνίρουµε µε 1 φλούδα πορτοκαλιού.
Drunk sinatra
Εντονες αναφορές στα 50s και 60s στη διακόσµηση και στη µουσική, η φωτογραφία του Φρανκ σε καλεί για ποτό και εσύ χαλαρώνεις µε κοκτέιλ Drunk Sinatra, µε βάση το µαύρο ρούµι και άρωµα από εξωτικά φρούτα.
Θησέως 16, Αθήνα, τηλ. 210 3313 733.