Οι αστραπές ίσως θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ημικρανίες, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia».

Γενικώς κανένας δεν μπορεί να δώσει – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – μια οριστική απάντηση σχετικά με το τι προκαλεί ημικρανίες. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων από ημικρανίες είναι πιο ευαίσθητος σε εξωτερικά ερεθίσματα καθώς και ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως οι τροφές, τα έντονα φώτα ή ακόμη και η πείνα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτού του είδους των πονοκεφάλων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Από απλή παρατήρηση έγινε η αρχή

Η νέα μελέτη ξεκίνησε όταν ο Βίνσεντ Μάρτιν, ειδικός στους πονοκεφάλους από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, παρατήρησε ότι οι έντονες καταιγίδες που συνοδεύονται από αστραπές φάνηκε να συνδέονται με ημικρανίες σε κάποιους ασθενείς του, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις.

Ετσι ο ερευνητής και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω την πιθανή σύνδεση. Εξέτασαν αρχικώς στοιχεία μελέτης που περιελάμβανε 90 πάσχοντες από ημικρανίες – ποσοστό μεγαλύτερο του 90% εξ αυτών ήταν γυναίκες, καθώς οι ημικρανίες φαίνεται να «προτιμούν» γενικώς το γυναικείο φύλο. Ολοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στις περιοχές του Σεντ Λούις και του Σινσινάτι και είχαν κρατήσει επί τρεις ως έξι μήνες αναλυτικό ημερολόγιο σχετικά με τους παράγοντες που σε καθημερινή βάση ήταν πιθανό να τους προκαλούν κρίσεις ημικρανίας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση κεραυνών σε αυτές τις περιοχές. «Όταν ξεσπά έντονη καταιγίδα μπορούν να πέσουν ακόμη και 50.000 κεραυνοί σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, μόνο που εκείνος δεν το συνειδητοποιεί» εξήγησε ο Μάρτιν στον δικτυακό τόπο θεμάτων επιστήμης LiveScience.

Αύξηση των πιθανοτήτων για ημικρανία

Όπως προέκυψε από τη σύγκριση των στοιχείων οι εθελοντές της μελέτης είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία και 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε είδος πονοκεφάλου κατά τις ημέρες που τον ουρανό «έσκιζαν» κεραυνοί και αστραπές.

Προκειμένου να εξαγάγουν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα οι ειδικοί έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες των καταιγίδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκεφάλους – όπως η θερμοκρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, ο άνεμος, η υγρασία και η βροχή. Ακόμη και μετά από αυτή τη διαδικασία, οι αστραπές φάνηκε να αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα αύξησης του κινδύνου για ημικρανία κατά 13%.

Πολλοί και διαφορετικοί «ένοχοι» στις καταιγίδες

Παρ’ ότι από τη μελέτη δεν αποδεικνύεται ότι οι αστραπές προκαλούν ημικρανίες, αυτό θεωρητικώς μπορεί να συμβαίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με τον Μάρτιν. Όταν ένας κεραυνός πέφτει στο έδαφος προκαλεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας τα οποία με τη σειρά τους παράγουν μαγνητικό πεδίο που αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι κεραυνοί αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικώς φορτισμένων ιόντων στον αέρα καθώς και τη συγκέντρωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Φρέντερικ Φρέιταγκ, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγιών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Ντάλας σημείωσε πως μπορεί να φαίνονται τραβηγμένα, ωστόσο πράγματι οι έντονες καταιγίδες με αστραπές μπορούν να πυροδοτήσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ειδικό, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορούν να αλλάξουν τη σύσταση του αέρα, γεγονός που με τη σειρά του, οδηγεί στην έκλυση του χημικού του εγκεφάλου σεροτονίνη που ενδέχεται να συνδέεται με τον πόνο.

Ωστόσο ο δρ Φρέιταγκ τόνισε πως για να εξαχθούν πιο ασφαλή αποτελέσματα η ερευνητική ομάδα χρειάζεται να μελετήσει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και για μεγαλύτερο διάστημα.