Οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπορίας, όπου χρησιμοποιούνταν δεκάδες άνθρωποι για εργασιακή εκμετάλλευση, εξαρθρώθηκε μετά τις έρευνες από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας Ναυπλίου και Αργους.

Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας στην Αργολίδα και στην Αθήνα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, όλοι ρουμανικής καταγωγής (δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών αντίστοιχα), ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις αλλοδαποί, δύο ρουμανικής και ένας τουρκικής καταγωγής.

Από την αστυνομική έρευνα, η οποία άρχισε έπειτα από καταγγελία έξι Ρουμάνων, προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος έφερναν με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία – μέσω τουριστικού πρακτορείου που ανήκει στον Τούρκο ο οποίος αναζητείται – άτομα που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση από τη Ρουμανία, με το πρόσχημα ότι θα εργάζονταν σε αγροτικές καλλιέργειες, με 25 ευρώ την ημέρα και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.

Οι αστυνομικοί εξακρίβωσαν ότι πριν από έναν μήνα μετέφεραν με αυτόν τον τρόπο 41 εργάτες από τη Ρουμανία σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας και τους παρέδωσαν σε άλλα μέλη του κυκλώματος. Η σπείρα κράτησε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και στον οποίο διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επομένη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, ενώ τα μέλη του κυκλώματος παρακρατούσαν όλη τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν από τους εργοδότες. Επιπλέον, τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου για τον οποίο τους χρέωναν με ενοίκιο 50 ευρώ τον μήνα κατ’ άτομο – χρήματα που »αφαιρούσαν» από τη… μη καταβληθείσα ούτως ή άλλως αμοιβή.

Αφού εντοπίστηκε το σημείο όπου διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 υπήκοοι Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνελήφθη η 40χρονη Ρουμάνα, νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του τουριστικού γραφείου ιδιοκτησίας του αναζητούμενου Τούρκου, που είχε οργανώσει τη μεταφορά.

Βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 10.125 ευρώ, 31 ταυτότητες ρουμανικών Αρχών, πέντε διαβατήρια, ένα κυνηγετικό όπλο, έξι κινητά τηλέφωνα, πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη, εισιτήρια τουριστικού γραφείου.

Στα θύματα, τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με τη Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.