Στρος – Καν: Πρέπει πάση θυσία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα, που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη»

«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα, που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Αυτά δήλωσε στο περιοδικό Europolitique,από τη Σεούλ της Ν Κορέας όπου συμμετείχε σε μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης στο πλαίσιο του World KnowledgeForum ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Όπως αναφέρει το Europolitique ο Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο,αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο» δήλωσε στην Europolitique.

Eπίσης ο Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης» σημείωσε.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ για την περίοδο2007-2011 χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αλλά προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk