ΚΕΠΕ: Στο 6,1% η ύφεση για το 2012

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ευνοϊκότερη εκτιμάται η πορεία του ΑΕΠ για το 2013 με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής να ανέρχεται στο -3,5%, προβλέπει το ΚΕΠΕ.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον περιορισμό των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων της, εξαντλώντας σταδιακά τα περιθώρια για περαιτέρω ραγδαία συρρίκνωσή τους, τονίζει το ΚΕΠΕ.

Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα μέσω αυτού η εξασθένηση κρίσιμων υφεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.

Οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας για παράδειγμα -εξηγεί το ΚΕΠΕ- είναι επόμενο να αρθούν σε μεγάλο βαθμό με τη λήψη της επόμενης δόσης του πακέτου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επιπλέον το ΚΕΠΕ τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικότερων προοπτικών, δύναται να διαδραματίσει επιπροσθέτως η άμεση αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, μέσω κυρίως της εξασθένισης των σεναρίων αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και της δημιουργίας κλίματος μεγαλύτερης σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Ωστόσο, «στον αντίποδα των θετικών αυτών προοπτικών θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί η απουσία αντίστοιχων θετικών ενδείξεων από την πλευρά της κατανάλωσης, λόγω κυρίως των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς και του συνόλου των αρνητικών εξελίξεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών» επισημαίνει ακόμη το ΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk