Ο Ερικ Μπουβέ φωτογραφίζει την τουρκική αστυνομία εν ώρα καθήκοντος τη νύχτα. Ο Mάσιμο Μαστρορίλο φωτογραφίζει ανθρώπους και κτίρια στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και του Γκαζιαντέπ της Ανατολίας, που αναπτύσσονται σε παράλληλες, αλλά τόσο διαφορετικές τροχιές. Ο Ντάβιντε Μοντελεόνε μάς ταξιδεύει διαμέσου των Δαρδανελλίων και των Στενών του Βοσπόρου, αποτυπώνοντας τις διαφορετικές αντιλήψεις που ενώνουν και χωρίζουν τα στενά του Βοσπόρου. Ο Γκελ Τιρίν επιχειρεί να αποτυπώσει τη μεγάλη διεισδυτικότητα και διάδοση των τουρκικών σίριαλ εντός και εκτός των τουρκικών συνόρων, καταγράφοντας σκηνές από τα γυρίσματα της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. O Γκιγιόμ Ερμπό αποτυπώνει την καθημερινή ζωή και την εργασία μιας αγροτικής οικογένειας σε μια φυτεία τσαγιού στα βάθη της Τουρκίας. Ο Νίκος Οικονομόπουλος διήνυσε μια απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία, την Αρμενία και το Ιράν, πέρασε μέσα από την Ανατολία και την Καππαδοκία και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Στο «Πορτρέτο της Τουρκίας», απεικονίζει ανθρώπους και αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες σε μια χώρα που αλλάζει.

Εικοσιπέντε φωτογράφοι, εικοσιπέντε διαφορετικές «αναγνώσεις» μιας χώρας. Της Τουρκίας όπως αναδύεται μέσα από την έκθεση «Χρόνος/Zaman/ Στιγμές από την Τουρκία» που την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που φέτος έχει ως θέμα του τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας και τον εκδοτικό οργανισμό «Zaman» της Τουρκίας με αφορμή την συμπλήρωση κυκλοφορίας 25 χρόνων της ομώνυμης τουρκικής εφημερίδας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

«Αναγνωρίζοντας τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, αλλά και της συνεργασίας των λαών μες ω της τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προχώρησε στην συνδιοργάνωση αυτής της έκθεσης…», αναφέρουν οι άνθρωποι του ΜΦΘ.

Με αφορμή την επέτειο το 2011, η εφημερίδα «Zaman» οργάνωσε το εγχείρημα «Time in Turkey», προσκαλώντας 25 διεθνώς αναγνωρισμένους φωτογράφους από διαφορετικές χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Νίκου Οικονομόπουλου) να παρουσιάσουν, ο καθένας με τη δική του οπτική, όψεις και πτυχές της σύγχρονης Τουρκίας, τόσο μέσα από την καθημερινότητά της, όσο και μέσα από τα ιδιαίτερα θέματά της.

Η έκθεση «Time in Turkey» σε σχεδιασμό του Σελαχατίν Σεβί, photo editor της εφημερίδας «Zaman», παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα σε 11 πόλεις στην Τουρκία (Καππαδοκία, Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα, Δορύλαιον, Αντάλια, Ερζερούμ, Τραπεζούντα, Αμισός, Προύσσα) και στο Λονδίνο.

Τα περισσότερα από 150 έργα της έκθεσης παρουσιάζονται μέσα από τέσσερις ενότητες: Ο χρόνος στην πόλη, ο χρόνος στους ανθρώπους, ο χρόνος που αλλάζει, ο χρόνος που μένει αναλλοίωτος.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ, καθώς και με τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.
Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου 2012.