Ασαντ: «Οι αποσκιρτήσεις είναι τελικά κάτι θετικό, μια αυτοκάθαρση»

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παραχώρησε συνέντευξη στο φιλοκαθεστωτικό ιδιωτικό συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παραχώρησε συνέντευξη στο φιλοκαθεστωτικό
ιδιωτικό συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη το βράδυ.

«Ο πρόεδρος της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε μια ειδική
συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια που αφορά τις εξελιξεις στη Συρία
και στην περιοχή
», ανακοίνωσε το κανάλι, διευκρινίζοντας ότι η συνέντευξη θα
μεταδοθεί στις 21:00.

Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι το καθεστώς της Συρίας δεν έχει ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά των ανταρτών και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. «Μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση σε μια φράση: προοδεύουμε, η κατάσταση επί του πεδίου είναι καλύτερη, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει, αυτό θα χρειαστεί ακόμη καιρό».

Χαρακτήρισε, επίσης, «μη ρεαλιστική» τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας στη Συρία, την οποία ζητούν οι δυτικοί και η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Πιστεύω ότι το να μιλάμε για ζώνες προστασίας, πρώτον δεν είναι στο τραπέζι και δεύτερον είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα ακόμη και για κράτη που είναι εχθρικά έναντι της Συρίας» πρόσθεσε.

Ο Άσαντ χλεύασε τις αποσκιρτήσεις που συγκλόνισαν τους τελευταίους μήνες το καθεστώς του, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει πλέον «καθαριστεί» από τα πρόσωπα που, κατά τον ίδιο, στερούνται πατριωτισμού.

«Οι πατριώτες και οι εντάξει άνθρωποι δεν διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα. Τελικά, αυτή η επιχείρηση είναι θετική, είναι μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά» υπογράμμισε.

Για το θέμα των ζωνών προστασίας μίλησε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «περιπλεγμένη» υπόθεση και ότι απαιτεί την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού σε τμήμα του συριακού εδάφους.

«Εάν οι άνθρωποι (πρόσφυγες) στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.

«Αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να προχωρήσουν τα πράγματα, να πέσει το συντομότερο δυνατόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα» συνέχισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το θέμα της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο, την οποία η Γαλλία έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

«Μία ζώνη προστασίας, χωρίς ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού είναι αδύνατη. Για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων, θα πρέπει να διαθέτουμε αντιαεροπορικά και αεροπορικά μέσα» είπε ο Φαμπιούς, εννοώντας ότι αυτό θα απαιτεί και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την πιθανότητα φιλοξενίας των σύρων προσφύγων μέσα στην ίδια τη χώρα τους και ότι η Άγκυρα αναμένει ο διεθνής οργανισμός να λάβει σαφή μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες σημειώνονται την Τετάρτη ανάμεσα σε στρατιώτες και
αντάρτες κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταφτανάζ, που βρίσκεται ανάμεσα
στο Χαλέπι και στην Ιντλέμπ, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική
οργάνωση.

Εκρήξεις ακούγονταν από το αεροδρόμιο, από όπου απογειώνονται τα
μαχητικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα του στρατού για να βομβαρδίσουν τις θέσεις
των ανταρτών στο Χαλέπι και την Ιντλέμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο έγινε στόχος πολλών επιθέσεων των ανταρτών που
βρίσκονται στις δύο αυτές πόλεις. Τα στρατεύματα του καθεστώτος του Άσαντ
σφυροκοπούν καθημερινά τις θέσεις τους.

Η μάχη για το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαρκεί εδώ και
περισσότερο από έναν μήνα, καθώς ο στρατός δεν έχει καταφέρει να διώξει από εκεί
τους αντάρτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk