Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για τον ΠΑΟΚ καθώς η UEFA αποφάσισε να τιμωρήσει τον Δικέφαλο με αποκλεισμό ενός χρόνου από ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τριετή αναστολή, τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου δέχθηκε ουσιαστικά την αυστηρή ποινή που είχε προτείνει ο αρμόδιος Εισηγητής της UEFA, κ. Ζαν Σαμουέλ Λεουμπά για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στο γήπεδο της Τούμπας στο πρώτο ματς του ΠΑΟΚ με την Ραπίντ Βιέννης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν έφεση, καθώς τους προβληματίζει το γεγονός ότι η UEFA δεν δέχθηκε καν να ακούσει την απολογία τους και υπάρχει ο φόβος ότι με την έφεση θα επέλθει αυστηρότερη ποινή.

Αν στον ΠΑΟΚ αποφασίσουν να υποβάλουν έφεση, αυτό θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών και στην εκδίκαση στην αρμόδια επιτροπή θα μπορούν να παραστούν εκπρόσωποι της ΠΑΕ και να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Εκτιμάται πως με την παραπάνω ποινή η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα έχει οικονομική ζημία ενός εκατομμυρίου ευρώ άμεσα, πέραν των αγωνιστικών επιπτώσεων.

Πάντως, ο εκ των αντιπροέδρων της UEFA, Κύπριος κ. Μάριος Λευκαρίτης τόνισε ότι ο Δικέφαλος έχει ελπίδες για μείωση της ποινής εφόσον καταθέσει έφεση.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Λευκαρίτης στο ραδιόφωνο «Αθλητικό Μετρόπολις»:

Για το αν η έφεση μπορεί να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση: «Στον ΠΑΟΚ έχουν τύχη, άλλα μπορεί να έχουν και ατυχία. Σε όλα τα επίπεδα δικαιοσύνης που υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο μπορεί να επιβάλει και μεγαλύτερη τιμωρία. Οι νομικοί σύμβουλοι θα αποφασίσουν κατά πόσο υπάρχουν λόγοι για έφεση. Οι πιθανότητες να μειωθεί η ποινή θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου. Η ποινή σπάνια αυξάνεται πάντως. Δεν ξέρω πως θα το χειριστούν οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ, ούτε η δευτεροβάθμια επιτροπή της UEFA. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΠΑΟΚ ξέρουν καλύτερα. Πάντως κατά 99%, με την έφεση που θα καταθέσει ο ΠΑΟΚ, θα υπάρξει και μια θετική εξέλιξη».

Για την πρωτόδικη ποινή του ΠΑΟΚ: «Είναι μια σοβαρή ποινή κι από τις πιο βαριές που μπορούν να υπάρξουν. Με βάση το τι είδαμε δεν είναι μακριά από αυτό που περίμενα. Υπολόγιζα ίσως κάτι χειρότερο. Καλύτερα όμως να αποφύγουμε τις υποθέσεις. Σε σχέση με αυτό που είχα στο μυαλό μου έπεσε στα μαλακά ο ΠΑΟΚ».

Για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η πειθαρχική επιτροπή της UEFA: «Μόνο η πειθαρχική επιτροπή της UEFA μπορεί να απαντήσει σε αυτό με βάση τα στοιχεία που είχε στα χέρια της και με βάση το τηλεοπτικό υλικό που είχε. Δεν μπορώ να ξέρω το σκεπτικό της δικαστικής επιτροπής, αλλά είναι γνωστό ότι σε τέτοια έκτροπα οι ποινές είναι αρκετά αυστηρές. Θυμάμαι και χειρότερες τιμωρίες, όμως με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Από τη στιγμή που μπαίνει μέσα ο ανθρώπινος παράγοντας. Δεν μπορείς να μετράς με τον ίδιο τρόπο το παράπτωμα».

Για τις αρμοδιότητες του παρατηρητή: «Το να μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί και να τους βλέπουμε σαν μασκοφόρους, δεν είναι ό, τι καλύτερο, ανεξάρτητα από το ποιος ξεκίνησε τα επεισόδια. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγραψε ο παρατηρητής. Εκείνος που έχει την έδρα έχει την περισσότερη ευθύνη. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη».

Για το αν υπάρχουν «μαύρες λίστες» στην UEFA: «Μαύρες λίστες της UEFA δεν υπάρχουν. Απλά όταν μια ομάδα πάει κατ’ επανάληψη ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής λαμβάνεται αυτό υπόψη. Δεν είναι το ίδιο με αυτόν που θα πάει για δέκατη φορά σε σχέση με αυτόν για πρώτη».