Η πρώτη μεγάλη εσωκομματική δοκιμασία, εν μέσω της προσπάθειας για λύση της δύσκολης εξίσωσης των επώδυνων μέτρων, είναι προ των πυλών για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, με την εκλογή του νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της προσεχούς Πέμπτης.

Στο εσωτερικό του κόμματος έχουν διαμορφωθεί δύο κυρίαρχες τάσεις που θα αναμετρηθούν μεθαύριο και εκφράζονται από τους κκ. Νικ. Κακλαμάνη και ο Εμμ. Κεφαλογιάννη, και ήδη στο παρασκήνιο καταγράφονται πολλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις που αποτυπώνουν και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. λόγω και της συζήτησης για τα νέα μέτρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε και γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, διότι μια εκρηκτική κατάσταση δεν βοηθάει και την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή και δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας.

Αναγνωρίζουν όμως ότι το πρόσωπο που θα εκλεγεί στη θέση του γραμματέα θα έχει κρίσιμο ρόλο σε μια περίοδο που λόγω των μέτρων θα υπάρξουν εντάσεις και πρέπει το κόμμα να έχει παρέμβαση.

Το ζήτημα είναι ποιο πρόσωπο αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο μεν κ. Κακλαμάνης ποτέ δεν αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με το σαμαρικό σύστημα και έχει διαφορετικές απόψεις για το μνημόνιο και την αντιμετώπιση της κρίσης, ο δε κ. Κεφαλογιάννης, αν και στην παρούσα χρονική περίοδο έχει συμμαχήσει με μερικούς προεδρικούς, θεωρείται απρόβλεπτος.

Εν αντιθέσει με τον Πρωθυπουργό όμως, υπάρχουν στελέχη που κινούνται στους διαδρόμους της εξουσίας και είναι ψηλά στην ιεραρχία που υποστηρίζουν – και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση – την υποψηφιότητα του κ. Κεφαλογιάννη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε ουδετερότητα.

Είναι ενδεικτική η στάση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος γνωρίζοντας πλήρως τις παρασκηνιακές κινήσεις ορισμένων στελεχών, κατήγγειλε δημοσίως «κάποιους», όπως είπε, «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους »σαμαροφύλακες» και έχουν αρχίσει να τηλεφωνούν και να κάνουν χρήση του ονόματος του Προέδρου».

Η καταγγελία δεν έγινε τυχαία από τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος πιστεύει και επιμένει πως έχει αποδείξεις ότι συγκεκριμένα στελέχη που κατοικοεδρεύουν στη Συγγρού – κάποιοι λένε ότι πιστεύει πως και κεντρικό στέλεχος που είναι στον πυρήνα της εξουσίας και συνδέεται με το Μαξίμου τον πολεμάει – δημιουργούν πρόβλημα στην υποψηφιότητά του, πριμοδοτώντας υπογείως τον κ. Κεφαλογιάννη.

Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Ηρακλείου που είχε διαγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί πήγε απέναντι στη γραμμή του κ. Σαμαρά και καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο, αλλά γρήγορα επέστρεψε στη Ν.Δ., δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά, τηρεί χαμηλούς τόνους και έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση με συνεχείς παρουσίες στα ΜΜΕ για να καλύψει την αδυναμία που έχει ως προς τη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος.

Υπήρξαν στιγμές έντασης στο παρασκήνιο με τον κ. Κακλαμάνη να ζητάει την παραίτηση του γραμματέα Οργανωτικού κ. Κ. Ζωντανού, για τον οποίο λέει ότι υπονομεύει την υποψηφιότητά του. Ο κ. Ζωντανός, εκ των κεντρικών κομματικών στελεχών που στήριξαν εξ αρχής τον κ. Σαμαρά, αρνήθηκε ότι πολεμάει τον κ. Κακλαμάνη, αν και παραδέχθηκε δημόσια ότι στηρίζει προσωπικά τον κ. Κεφαλογιάννη, δήλωση που του δημιούργησε μείζον θέμα και προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ενώπιον του κ. Κακλαμάνη, με τον οποίο συναντήθηκε προς τα μεσάνυκτα της περασμένης Τετάρτης, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε της γραμμής της ουδετερότητας και μάλιστα φώναξε ενώπιον του πρώην δημάρχου, τον διευθυντή του κ. Κ. Μπούρα για να δώσει και σαφείς εντολές για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Όμως, ο κ. Κακλαμάνης αν και πείστηκε από τον κ. Σαμαρά, έχει αμφιβολίες για ορισμένα στελέχη της κεντρικής διοίκησης και για ένα πρόσωπο στο Μαξίμου και έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον απερχόμενο γραμματέα της ΝΔ και νυν υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο, ζητώντας την εξαίρεση του κ. Ζωντανού από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, που έχει την παρασκηνιακή υποστήριξη σημαντικού τμήματος του κομματικού μηχανισμού, τηρεί προσεκτική στάση και δεν θέλησε να αναμειχθεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και δεν επιθυμεί, όπως και ο κ. Κακλαμάνης, μετωπική σύγκρουση.

Στελέχη που τον στηρίζουν έχουν πληροφορηθεί τις παρασκηνιακές κινήσεις ορισμένων που στηρίζουν τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και σημαντικού τμήματος νέων και αναγνωρίσιμων βουλευτών – πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν να εκλεγεί ο κ. Κεφαλογιάννης – έχοντας κατά νου την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., όταν αυτή θα έρθει και πως θα επηρεαστούν οι κομματικοί συσχετισμοί.

Για να φθάσουμε στις δύο βασικές υποψηφιότητες των κκ. Κεφαλογιάννη και Κακλαμάνη – υπάρχει και μια τρίτη, αυτή του μέλους νομαρχιακής επιτροπής, του Σ. Λαμπρόπουλου – έπρεπε να βγουν εκτός κούρσας ο γραμματέας συνδικαλισμού της Ν.Δ. κ. Φιλ. Ταυρής και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελας που απεσύρθη έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, ο κ. Ταυρής – που ήταν ο εκλεκτός του συστήματος πριν φθάσουμε στην πρώτη αναβολή των εκλογών για γραμματέα – με απόφαση του κ. Σαμαρά ορίστηκε επικεφαλής των οργανωτικών διαδικασιών για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος που έχει αναβληθεί, διότι με βάση το καταστατικό ήταν ήδη να έχει γίνει.