Την ανάγκη της επαναφοράς της πλήρους έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τα δηλωθέντα εισοδήματα, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Για τις φετινές δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2011 ισχύει μία πολύ μικρή έκπτωση φόρου, μόνον 10% επί του ποσού των εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την ασφάλισή τους.

«Το τρέχον καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές, που πέρασε από τη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2011, ανέτρεψε όσα ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι εν μέσω της οικονομικής λαίλαπας που βιώνει η χώρα το υπουργείο Οικονομικών για ακόμη μία φορά αποφάσισε να στείλει τον… λογαριασμό στους επιχειρηματίες.

«Πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος της επιχειρηματικής κοινότητας και γι’ αυτό ζητάμε την άρση της» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Στον αντίποδα, σημειώνεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι μισθωτοί εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΒΕΘ προς τον κ. Στουρνάρα «ο φορολογούμενος πλέον αντί να έχει κίνητρο, όπως ίσχυε στο παρελθόν, για να αποδώσει στο ταμείο του αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και άρα να έχει μεγαλύτερες εκπτώσεις από τη φορολογητέα ύλη, βρίσκεται σε φορολογική μέγγενη. Οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται εν πολλοίς εισόδημα, και κατά συνέπεια αποτελούν τροχοπέδη, γεγονός που βλάπτει τόσο τον ασφαλισμένο όσο και το ασφαλιστικό του ταμείο, το οποίο στερείται της απαραίτητης ρευστότητας».