Κλείνουν πάνω από τα μισά Ειρηνοδικεία της χώρας.

Σχέδιο «Καλλικράτης» για τα Ειρηνοδικεία της χώρας προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνεις και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σχέδιο «Καλλικράτης» για τα Ειρηνοδικεία της χώρας προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνεις και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λιγότερα από τα μισά, από τα 301 Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα, αναμένεται να απομείνουν ύστερα από τις συγχωνεύσεις που προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου, το οποίο θα προωθηθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου από τις συγχωνεύσεις αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου ένα εκατομύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλά ειρηνοδικεία είχαν καταστεί ουσιαστικά ανενεργά αφού πολλές φορές λειτουργούσαν χωρίς δικαστή ή γραμματέα ή υπολειτουργούσαν εξετάζοντας ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος καταβάλλει 510 000 ευρώ μόνο για μισθώματα ακινήτων στα οποία στεγάζονται ειρηνοδικεία, χωρίς να υπολογίζονται τα λειτουργικά τους έξοδα.

Από την ενοποίηση αναμένεται να προκύψει πλεονάζων αριθμός σε Ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα μονομελή πρωτοδικεία, όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk