Με πολλές καινούργιες παραγωγές και αρκετές επαναλήψεις, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται να διασχίσει τη σεζόν 2012-2013, προτείνοντας ένα ρεπερτόριο με ελληνικά και ξένα έργα, κλασικά και σύγχρονα, μιούζικαλ και παιδικά.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στο Βασιλικό Θέατρο θα παιχθούν σε επανάληψη η επιθεώρηση «Ελα απόψε…. Στου Μελά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη (παίζουν οι Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου κ. α.). Στη συνέχεια θα δοθεί η πρεμιέρα της κωμωδίας του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Θα ακολουθήσει το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ που σε χορογραφία sinequanon θα παρουσιάσει το έργο «Imagine – Ο John Lennon oνειρεύεται».

Στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί ο «Πήτερ Παν», παράσταση βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ. Θα τη διαδεχθεί η γνωστή ιστορία της Σεχραζάτ και του Αλλαντίν «Χίλιες και μία νύχτες» από τον ίδιο σκηνοθέτη.

Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα επιστρέψει για λίγες παραστάσεις η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον επώνυμο ρόλο. Αμέσως μετά ο Φώτης Μεταξόπουλος θα ανεβάσει το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας», στη μουσική του Μίμη Πλέσσα. Ακολουθεί «Ο γύρος του θανάτου», ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη και σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη που πραγματεύεται τη γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, το άλυτο μυστήριο του Δράκου του Σέιχ Σου που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.

Στο Υπερώο ΕΜΣ θα λειτουργήσει και πάλι το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», όπου οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα συνεχίσουν να προτείνουν, να σκηνοθετούν και να ερμηνεύουν έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου, όπου οι θεατές καλούνται αντί εισιτηρίου να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για κοινωνικά ιδρύματα. Ακολουθεί το έργο του Ρον Τζόουνς «Το κύμα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα και τα έργα «Blasted» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, «Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι» της Καρίνας Ιωαννίδου (κέρδισε το Α΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010) από τον Ένκε Φεζολλάρι και «Ο κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Τέλος στη Μονή Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ επανιδρύει την «Ποντιακή Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί το έργο: «100 λογιών ζαντίας», βασισμένο στο έργο «Αυτά που είδε ο Μπάτλερ», του Τζο Όρτον με τον Τάσο Παλαντζίδη.

Στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ θα παρουσιασθεί «Ο Μικρός Ήρως», μια παράσταση βασισμένη στο κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Στην Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο) θα λειτουργήσει το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης» καθώς και η «Πρώτη Γραφή», που στοχεύει στην ανάδειξη νέων συγγραφικών ταλέντων. Εκεί θα δοθούν και οι παραστάσεις της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Τέλος με τον «Μορμόλη» σε σκηνοθεσία της Φωτεινής Μπαξεβάνη θα περιοδεύσει το Κρατικό στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στις δραστηριότητες του ΚΘΒΕ εντάσσονται και οι μουσικό – θεατρικές της παραστάσεις της ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ – ρισμένοι» καθώς και τα θέατρα «Στα Καφέ» και «Κατ΄Οικων».