Υλικά

1 χταπόδι, περίπου 1.300-1.500 γρ., καθαρισμένο
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια ξερά, σε ροδέλες
100 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ξαλμυρισμένες
½ πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
¼ ποτηριού ξίδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βάζουμε το χταπόδι χωρίς άλλα υγρά. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Περιχύνουμε με το κρασί και λίγο νερό, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 25-30 λεπτά.

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι, δοκιμάζουμε και μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, τις ελιές, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και το χταπόδι.

Σε ένα σέικερ χτυπάμε το λάδι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Δοκιμάζουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip
Προσοχή στο αλάτι. Το χταπόδι, οι ελιές και η βινεγκρέτ δίνουν τη δική τους νοστιμιά στη σαλάτα.