Αυξήθηκαν κατά 16% οι θέσεις εργασίας διεθνώς το 2011

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η ανεργία σπάει ρεκόρ, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αφού όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε το 2011 κατά 16% σε διεθνές επίπεδο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η ανεργία σπάει ρεκόρ, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αφού όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε το 2011 κατά 16% σε διεθνές επίπεδο.
Επίσης, μεταξύ 400 κορυφαίων επιχειρηματιών διεθνώς, πάνω από δυο στους τρεις προβλέπουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις το 2012, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οπως αναφέρεται στην έρευνα οι νέες οι θέσεις εργασίας αυτές δεν είναι προσωρινής απασχόλησης ή χαμηλής ποιότητας. Στην πλειοψηφία τους, είναι θέσεις εργασίας που απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο ή σημαντική εμπειρία.

Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, αύξησαν τον αριθμό των απασχολούμενων το 2011, κατά σημαντικό ποσοστό. Κατά μέσον όρο, οι επιχειρηματίες από την Αμερική αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 18%. Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και την Ευρώπη η αύξηση ήταν 16% και 12% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις (76%) αύξησαν το απασχολούμενο προσωπικό το 2011.
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι, οι επιχειρηματίες «επιστρέφουν» τα οφέλη τους στις τοπικές κοινωνίες. Αναλυτικότερα, το 57% διεθνώς υποστηρίζει ενεργά υπηρεσίες προς κοινωφελείς υπηρεσίες ενώ αυτό το ποσοστό στις ΗΠΑ φθάνει το 70%. Το 25% των ερωτηθέντων έχουν δημιουργήσει ή χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, ενδεχομένως με προοπτική την εξύψωση του επιπέδου του εργατικού δυναμικού. Οι ιδρυτές των επιχειρήσεων, συνεχίζουν να έχουν «φρέσκες» ιδέες. Το 83% δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της υπάρχουσα εταιρείας, ενώ το 56% δημιούργησαν μια νέα εταιρεία.
Οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν έμπειρο προσωπικό
Οταν οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν τι είδους θέσεις εργασίας δημιούργησαν (για διοικητικό προσωπικό, για νεοπροσληφθέντες με ή χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο και με ή χωρίς εμπειρία), το 81% δήλωσε ότι δημιούργησαν θέσεις για «έμπειρο προσωπικό», ενώ μόνο το 35% δήλωσε ότι προσέλαβε σε «εισαγωγικό επίπεδο με πτυχίο» και 29% σε «εισαγωγικό επίπεδο χωρίς πτυχίο». Η τάση αυτή ήταν εντονότερη στις ΗΠΑ όπου το 92% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι προσέλαβαν έμπειρο προσωπικό και αντίστοιχα το 81% στην Αυστραλία, 80% στον Καναδά, 78% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 76% στην Ιρλανδία.


Οι επιχειρηματίες προβλέπουν ανάπτυξη και προχωρούν σε προσλήψεις
Το 68% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα, προβλέπουν αύξηση του προσωπικού που απασχολούν, στη χώρα όπου η εταιρεία έχει την έδρα της το 2012. Οταν τους ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική προσλήψεων, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ως βασικούς λόγους για την αύξηση του προσωπικού, πρωτίστως την «ανάπτυξη στις αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους» και δευτερευόντως τις «τεχνολογικές βελτιώσεις και καινοτομίες».
Το 44% προβλέπουν επίσης αύξηση του προσωπικού σε χώρες εκτός της έδρας τους. Μεταξύ των χωρών στις οποίες προβλέπουν ότι θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας οι ερωτώμενοι ανέφεραν τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, ως δημοφιλέστερους προορισμούς. Ως προς τους λόγους για τους οποίους προσλαμβάνουν σε χώρες εκτός της εθνικής τους αγοράς, το 74% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι «αυτό θα τους βοηθήσει να εισέλθουν σε νέες αγορές». Μόνο το 14% δήλωσαν ότι προσλαμβάνουν διεθνώς «για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο εργατικό κόστος» και μόνο το 8% δήλωσαν ότι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα «ισχυρότερα κίνητρα που παρέχουν κυβερνήσεις άλλων χωρών».


Παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα σχέδια προσλήψεων για το 2012
Οταν ρωτήθηκαν οι επιχειρηματίες, ποιοι παράγοντες στην εσωτερική αγορά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα επιθετικά σχέδια προσλήψεων για το 2012, οι συχνότερες απαντήσεις ήταν κυβερνητικές πολιτικές (23%) και ένα αρνητικό ρυθμιστικό περιβάλλον (16%). Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες στις μεταφορές, στα ταξίδια και στον τουρισμό αλλά και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι για τις οικονομίες των χωρών τους.
Οι επιχειρηματίες στους τομείς της γεωργίας, βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και στην εκπαίδευση εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές.
Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό οικονομικής εμπιστοσύνης καταγράφεται στον Καναδά (61%), το χαμηλότερο στις ΗΠΑ (24%) ενώ η Ευρώπη και η Ασία/Ειρηνικός βρίσκονται στο 49%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk