Περιμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας, δηλώνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδαςRheinische Post, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποκλίσεις στους 210 από τους 300 στόχους. Η υπομονή μας εξαντλείται, λέει ο Φίλιπ Ρέσλερ και αφού ρίξει το φαρμάκι, προσθέτει και αυτός ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένει την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου, για να αξιολογήσει τις ακολουθούμενες πολιτικές και τη συμμόρφωση με τους στόχους του Μνημονίου.

«Όταν ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας, θα μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε σχόλια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις «περιλαμβάνουν δεσμεύσεις επί της ουσίας και επί του χρόνου».

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα και πρόσθεσε ότι, όταν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση, θα καταστεί δυνατό, επί αυτής της βάσης, να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως επισήμανε ότι δεν διαθέτει ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο επί προφορικών υποθέσεων.

Στο γνωστό του ύφος, πάντως, συνεχίζει τις δηλώσεις ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ: «Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio, τονίζοντας ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της.

Σχολιάζοντας το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε: «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».

Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

«Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ’ επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».