Η θέση της Βρετανίας στην ΕΕ στο επίκεντρο συνάντησης Κάμερον-Ολάντ

Με την προειδοποίηση ότι θα μπλοκάρει τα μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, στην περίπτωση που η ΕΕ αρνείται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, θα υποδεχτεί τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη τους συνάντηση την Τρίτη, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με την προειδοποίηση ότι θα μπλοκάρει τα μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, στην περίπτωση που η ΕΕ αρνείται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, θα υποδεχτεί τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη τους συνάντηση την Τρίτη, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε αεροπορικώς στη στρατιωτική βάση του Νόρτχολτ, δυτικά του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει ότι το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στα μέτρα αυτά και εκτιμά ότι η χώρα του βαρύνεται από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Με άρθρο του ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τονίσει: «Δεν υπάρχει πολύ λίγη Ευρώπη, αντιθέτως, υπάρχει πάρα πολλή. Πολλές δαπάνες, πολλή γραφειοκρατία, μεγάλη ανάμιξη σε θέματα που αφορούν τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».

Ο βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να εξηγήσει λεπτομερέστερα την προειδοποίηση που εξέφρασε τον περασμένο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η Βρετανία θα ζητήσει «εγγυήσεις» για να προστατεύσει τη θέση της, όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης εκπονήσουν νέες ρυθμίσεις για να βγει από την κρίση η Ευρωζώνη.

Ο Κάμερον θα καταστήσει, ακόμη, σαφές ότι η Βρετανία θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ, ενδεχομένως απαιτώντας τον επαναπατρισμό της κοινωνικής και εργασιακής νομοθεσίας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Η ημερήσια διάταξη θα επικεντρωθεί στη σειρά των διμερών θεμάτων. Θα καλύψει την οικονομία, την κατάσταση στην ευρωζώνη, θέματα εξωτερικής πολιτικής και την άμυνα».

Ο γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί στη γαλλική κοινότητα στη Βρετανία και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Παράλληλα, γεύμα εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 15:15 και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:15.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα γίνει, επίσης, δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στον πύργο του Ουίνδσορ. Οπως διευκρινίστηκε από τη γραμματεία της βασίλισσας, θα επιτραπεί σε έναν γάλλο και σε έναν βρετανό φωτογράφο να τραβήξουν μερικές φωτογραφίες πριν από τη συνάντηση.

«Η βασίλισσα είναι πολύ ευτυχής που θα μπορέσει να δεχτεί τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας στο Ουίνδσορ» δήλωσε ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποια αίθουσα υποδοχής, δεδομένου ότι αυτή είναι μια ιδιωτική συνάντηση μεταξύ δύο αρχηγών κράτους.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 18:00 ώρα Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στη Βρετανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk