Προγράμματα ελονοσίας

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, από τα τέλη Μαρτίου, κάνουν επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα του Δήμου Ευρώτα της Λακωνίας διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας.

«H συρροή περιστατικών ελονοσίας (Plasmodium vivax) στην Ελλάδα, σε κάτοικους χωρίς ιστορικό ταξιδιού το καλοκαίρι του 2011, οδήγησε στην απόφαση μιας ολοκληρωμένης ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά την επανεμφάνιση αυτής της ‘ξεχασμένης’ εδώ και 40 χρόνια ασθένειας στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου» αναφέρει ο κ. Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επίσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα συμβάλλοντας όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

Η κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία βρίσκεται στη Λακωνία και πραγματοποιεί επισκέψεις σε σπίτια και καταυλισμούς, αποτελείται από δύο γιατρούς, έναν ειδικό τεχνικών εργαστηρίων, ένα τεχνικό και μεταφραστές. Πέρα από τις εξετάσεις που παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής πραγματοποιούν και τεστ ταχείας διάγνωσης της ελονοσίας, τα οποία έχουν την δυνατότητα μέσα σε 15΄ να μάθεις εάν πάσχεις από την νόσο.

«Η νόσος μεταδίδεται συνήθως μέσω τσιμπήματος κουνουπιών αλλά και από μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση οργάνων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 30 μέρες μετά το τσίμπημα. Ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, κρυάδες, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, διάρροια, εμετούς, γενική αδιαθεσία και κίτρινη χροιά στο δέρμα» τονίζει ο κ. Βεΐζης.

Από την αρχή της παρέμβασης μέχρι τα τέλη Μαΐου, έχουν πραγματοποιηθεί 1.470 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) και 38 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που προέρχονται από χώρες όπου η ελονοσία ενδημεί, και Ρομά. Επίσης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 121 άτομα παρατηρώντας ότι υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες με στόχο να τις ενημερώσουν και να τις ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα της ελονοσίας και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 20 συνεδρίες.

Κατά την επόμενη περίοδο, οι ομάδες της οργάνωσης σχεδιάζουν να κάνουν διανομή κουνουπιέρων και εντομοαπωθητικών σε ομάδες υψηλού κινδύνου της περιοχής σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προστασία του πληθυσμού από την ελονοσία.

«Κάνουμε προσπάθειες να μην ενδημήσει η Ελλάδα από αυτή την ‘ξεχασμένη’ ασθένεια, γιατί θα έχουμε επιπτώσεις και στον τουρισμό» προσθέτει.

Η γραμμή επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λακωνία για όσους πάσχουν από ελονοσία είναι 6942633662 και των γραφείων τους στην Αθήνα 2105200500. Πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα τους http://www.msf.gr/.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk