• Αναζήτηση
 • Ξένος Τύπος: Θετικά και παγίδες της ισπανικής διάσωσης

  Στην αισιοδοξία και τις παγίδες της συμφωνίας διάσωσης των ισπανικών τραπεζών αναφέρεται ο ξένος Τύπος.

  Στην αισιοδοξία και τις παγίδες της συμφωνίας διάσωσης των ισπανικών τραπεζών αναφέρεται ο ξένος Τύπος.

  Ο «Guardian» γράφει ότι η διάσωση των ισπανικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα να διαπραγματευτούν τους όρους του Μνημονίου. «Ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε θριαμβευτικός για το δάνειο των 100 δισ. ευρώ, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

  Και προσθέτει: «Με τους Έλληνες να επιστρέφουν στις κάλπες την Κυριακή, η κρίση που καταπίνει την Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, εν μέσω υποθέσεων ότι η απουσία αυστηρών όρων που συνδέεται με τα δάνεια που ετοιμάζονται θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της διάσωσής τους».

  «Ανακουφισμένη, αλλά και οργισμένη για την ταπεινωτική διάσωση των τραπεζών» η Ισπανία, είναι ο τίτλος του Associated Press.

  «Η διάσωση των τραπεζών αποτελεί μεγάλο πλήγμα για μία χώρα που πριν από μερικά χρόνια περηφανευόταν ότι ήταν ο οικονομικός σουπερστάρ της ηπείρου, μόνο και μόνο για να δει τον εαυτό της να γίνεται το «καυτό σημείο» της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

  «Η Ευρωζώνη αγοράζει λίγο χρόνο» γράφουν οι Financial Times. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποτελέσει η συμφωνία για βοήθεια από την Ευρωζώνη στις τράπεζες της Ισπανίας ένα βήμα προς μία μόνιμη λύση και όχι μια επανάληψη παλαιών λαθών».

  Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι παρά τα θετικά, «η βασική δυσλειτουργία του ευρώ δεν αντιμετωπίζεται. Αντί να κόψει τον θανάσιμο εναγκαλισμό μεταξύ δημοσίου χρέους και αδύναμων τραπεζικών συστημάτων, μια προκαταβολή για τη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά της Μαδρίτης».

  Και συνεχίζει: «Εάν η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών είναι πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο, αυτή η δράση θα μπορούσε να δανείσει στη χώρα το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστεί η ίδια, επαναλαμβάνοντας το ιρλανδικό λάθος».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk