Μεγάλη η χάρη της. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Βρετανοί παρατάχθηκαν στον Τάμεση για να δουν τη νηοπομπή χιλίων πλοιαρίων, προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Παρελάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις, τέσσερις ημέρες γιορτής για τα 60 χρόνια στον θρόνο, για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο. Ολοι στα πόδια της, όχι μόνον οι επιφανείς, εκείνοι που μπήκαν στα σαλόνια ως λαοφιλείς τραγουδιστές ή μεγάλοι γκολτζήδες. Για τη βασίλισσα οι Βρετανοί κατασκήνωσαν στον δρόμο, έπιασαν μια καλή θέση μέσα στη μαύρη νύχτα, για να τη δουν να περνάει και να νεύει συγκαταβατικά. Οι υπήκοοι περίμεναν στριμωγμένοι ώρες για να φωτιστούν από τα βεγγαλικά του πανηγυριού.
Η βασίλισσα της Αγγλίας είναι ένα ζωντανό ντεκόρ, η ομιλούσα κούκλα ενός έθνους. Είναι υποτίθεται αρχηγός του κράτους αλλά ο ρόλος της περιορίζεται στο να δέχεται άλλους αρχηγούς για τσάι. Καλά, είναι και αρχηγός του στρατού και επικεφαλής της ντόπιας εκκλησίας όμως ουσιαστικά δεν έχει καμία εξουσία, πλέον. Δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και ποτέ της δεν έχει εκφράσει τις απόψεις της για την πολιτική. Ουδείς μπορεί να αναφερθεί στις πεποιθήσεις της – ποιος ξέρει, μπορεί να έχει μια αδυναμία στους Εργατικούς. Ποτέ όμως δεν εκδηλώθηκε. Και τούτο το εκτιμούν οι κάτοικοι του βασιλείου.
Προ διετίας θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν τα αισθήματα λατρείας αφορούν την ίδια τη βασίλισσα ή τον θεσμό της Μοναρχίας. Το σχεδόν υστερικό ενδιαφέρον για τον γάμο της Κέιτ Μίντλετον με τον πρίγκιπα του παραμυθιού, η τεράστια αποδοχή που έχει το ζεύγος, οι υποκλίσεις από διασημότητες ηλικίας κάτω των 30 ετών δείχνουν ότι το στέμμα εξακολουθεί να γοητεύει. Βοηθούν και τα πρόσωπα, αλλά το στέμμα από μόνο του κάνει τον βρετανό να καρδιοχτυπά. Η παρουσία βασίλισσας υπενθυμίζει τα παλιά μεγαλεία, την Αυτοκρατορία, δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας λόγω της σταθερότητας και του βάθους χρόνου. Δεν είναι λίγο να νιώθει κανείς ότι έρχεται από τα παλιά κι ότι η κυριαρχία του απλώνεται στα πέρατα του κόσμου. Η βασίλισσα, έστω και συμβολικά, αναγνωρίζεται ως αρχηγός των 54 κρατών της Κοινοπολιτείας. Εστω συμβολικά είναι βασίλισσα για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.
Η Ελισάβετ Β’ είναι βαριά βιομηχανία για τη Βρετανία. Τραβά τους τουρίστες, φέρνει χρήμα. Πέρα από αυτό δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα – τουλάχιστον όχι στο δεύτερο μισό της θητείας της. Ενώ λοιπόν καταγράφονται σκάνδαλα στην πολιτική ζωή, στον χώρο της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης, η βασίλισσα είναι η πιο αγνή του κατεστημένου. Δεν κοστίζει και τίποτα, 0,80 ευρώ τον χρόνο για κάθε φορολογούμενο. Ας τη χαίρονται λοιπόν.