Το νέο επεισόδιο του Podcast Το Βήμα στην Ιστορία δημιουργήθηκε με αφορμή τον τόμο «Κύπρος 1974: Το πραξικόπημα, η εισβολή, η κληρονομιά» της έκδοσης Βήμα στην Ιστορία, που κυκλοφορεί σήμερα, 19 Μαΐου, μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής». Ο συλλογικός τόμος, σε επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη και Σωτήρη Ριζά αναλύει την ιστορία του Κυπριακού από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα, αναζητώντας τις αιτίες πίσω από την τραγωδία, τον ρόλο των Άγγλων και των Αμερικανών, αλλά και τις προοπτικές λύσης.

Πώς οδηγηθήκαμε στη διχοτόμηση, πώς κατάφερε η Κύπρος παρόλα αυτά να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε μια ευημερούσα χώρα και πόσο πιθανό είναι οι διεθνείς συνθήκες να επηρεάσουν θετικά τις μελλοντικές εξελίξεις;

Στο νέο επεισόδιο του Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», υποδέχεται τον Σωτήρη Ριζά, διευθυντή ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, διδάκτορα ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και υπεύθυνο των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Μαζί συζητούν για τα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε κάθε επεισόδιο, το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα, τις στιγμές και τα φαινόμενα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.

Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας.

Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για την βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.

Στο επεισόδιο «Κύπρος 1974. Το πραξικόπημα, η εισβολή, η κληρονομιά», αναλύονται:

* Το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950

* Η εξέγερση των Ελλήνων της Κύπρου το 1931 κατά του αποικιακού καθεστώτος

* Η κινητοποίηση των Ελλήνων, την περίοδο του 1950, με αίτημα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

* Η ισορροπία μεταξύ των ελληνοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων Δεξιάς και Αριστεράς μέχρι την έναρξη του ένοπλου αγώνα από την ΕΟΚΑ, με επικεφαλής τον Γεώργιο Γρίβα

* Ο ρόλος του Γρίβα και το ιδεολογικό «ξεκαθάρισμα» με την Αριστερά

* Ο στόχος του αγώνα της ΕΟΚΑ

* Ο ρόλος, η διπλωματική ικανότητα και η δημοτικότητα του Μακάριου

* Πώς οδηγείται η Κύπρος σε ανεξαρτησία το 1974

* Η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο και τα καθοριστικά γεγονότα της Κοφίνου

* Η απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο

* Το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα

* Οι πληροφορίες που είχε η ελληνική κυβέρνηση για τις τουρκικές μεραρχίες υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ

* Η έλλειψη οργάνωσης του ελληνικού στρατού

* Οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής για Ελλάδα και Κύπρο

* Η εδαφική διαίρεση της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία

Kάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια.