16,9 δισ. ευρώ «παίχτηκαν» στην Ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αναπτύχθηκε κατά 4% (0,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από άποψη εσόδων αγγίζοντας τα 16,9 δις ευρώ το έτος 2010/2011, σύμφωνα με την 21η ετήσια έκθεση της Deloitte με τίτλο «Annual Review of Football Finance».

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αναπτύχθηκε κατά 4% (0,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από άποψη εσόδων αγγίζοντας τα 16,9 δις ευρώ το έτος 2010/2011, σύμφωνα με την 21η ετήσια έκθεση της Deloitte με τίτλο «Annual Review of Football Finance». Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα τα «πέντε μεγάλα πρωταθλήματα» της γηραιάς ηπείρου (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League και Serie A) σημείωσαν αύξηση εσόδων κατά 181 εκατ. ευρώ (2%), αγγίζοντας στο σύνολο το ποσό των 8,6 δις ευρώ.

Ο Dan Jones, Partner στο Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Παρά το γεγονός ότι φέτος παρατηρήθηκε βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (7%), δεδομένων των προβλημάτων στην ευρύτερη οικονομία η ανάπτυξη αυτή αποτελεί αξιόλογη επίδοση. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα συμβόλαια δικαιωμάτων μετάδοσης της Premier League και της ιταλικής Serie A, τα οποία ξεκίνησαν το 2010/11, αποδεικνύουν ότι το υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού».
Η αγγλική Premier League παρέμεινε το κυρίαρχο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα παγκοσμίως, με τις αγγλικές ομάδες να συγκεντρώνουν έσοδα της τάξης των 2,5 δις ευρώ κατά το έτος 2010/11 (ποσοστιαία αύξηση 12% σε αγγλικές λίρες). Η περαιτέρω υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ περιόρισε τη διαφορά από το δεύτερο πρωτάθλημα της κατάταξης τη γερμανική Bundesliga (1,746 δις ευρώ) κατά 6%. Ωστόσο, η διαφορά των δύο πρώτων πρωταθλημάτων παραμένει στα 769 εκατομμύρια ευρώ.
μία επιπλέον θέση για τις γερμανικές ομάδες στο UEFA Champions League για το έτος 2012/13 και η κατά 50% αύξηση των εγχώριων δικαιωμάτων μετάδοσης από το 2013/2014 θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η πρόσφατη εντυπωσιακή άνοδος των εσόδων της Bundesliga και να διασφαλιστεί η θέση της ως πιο κοντινού «αντιπάλου» της Premier League από άποψη εσόδων.
Η ισπανική La Liga σημείωσε αύξηση εσόδων 74 εκατομμυρίων ευρώ (5%), αγγίζοντας τα 1,718 δις ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης κατά 47 εκατομμύρια ευρώ (10%) στα εμπορικά έσοδα και κατά 39 εκατομμύρια ευρώ (5%) στα δικαιώματα μετάδοσης, τα οποία αντιστάθμισαν τη μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια που έφτασε τα 12 εκατομμύρια ευρώ (3%). Μια πιο προσεκτική ανάλυση του ισπανικού πρωταθλήματος αποκαλύπτει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είχαν αύξηση εσόδων 93 εκατομμυρίων ευρώ (11%), ενώ οι υπόλοιπες 18 ομάδες βίωσαν αθροιστική μείωση εσόδων της τάξης των 19 εκατομμυρίων ευρώ (2%).
Τα έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος (Serie A) αυξήθηκαν κατά 21 εκατομμύρια ευρώ (1%) φτάνοντας τα 1,553 δις το οικονομικό έτος 2010/11. Η επιστροφή στη συλλογική πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης βοήθησε στην εναρμόνιση των εσόδων μεταξύ των ιταλικών ομάδων.
Τα έσοδα των ομάδων της γαλλικής Ligue 1 μειώθηκαν κατά 32 εκατομμύρια ευρώ (3%), στα 1,040 δις ευρώ κατά το 2010/11, κυρίως λόγω της χαμηλότερης επίδοσης των γαλλικών ομάδων στο Champions League. Αυτό διεύρυνε τη διαφορά από την προπορευόμενη ιταλική Serie A κατά 513 εκατομμύρια ευρώ.
Το μισθολογικό κόστος στα «μεγάλα πέντε πρωταθλήματα» σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων ευρώ (2%), ξεπερνώντας τα 5,6 δις για το έτος 2010/2011, με αισθητές διαφοροποιήσεις στο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πέντε πρωταθλημάτων.
Όπως συνέβη και με τα έσοδα, το μισθολογικό κόστος των ομάδων της Premier League αυξήθηκε πιο έντονα το 2010/2011 φτάνοντας τα 1,771 δις ενώ στη La Liga άγγιξε τα 1,005 δις και στη Bundesliga τα 923 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 4%. Στο γαλλικό πρωτάθλημα το μισθολογικό κόστος παρέμεινε σταθερό (777 εκατομμύρια) ενώ στο ιταλικό μειώθηκε κατά 24 εκατομμύρια (2%). Στην Αγγλία (70%), τη Γαλλία (75%) και την Ιταλία (75%) η αναλογία του συνολικού μισθολογικού κόστους προς τα έσοδα των σωματείων ήταν τουλάχιστον 70%. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε μια σεζόν σε τρία από τα «πέντε μεγάλα πρωταθλήματα».
Η Bundesliga παρέμεινε το πιο «κερδοφόρο» πρωτάθλημα στην Ευρώπη με 33 εκατομμύρια ευρώ αύξηση (24%) στα λειτουργικά κέρδη τα οποία άγγιξαν τα 171 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα διευρύνθηκε η διαφορά με την Premier League, όπου τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 75 εκατομμύρια ευρώ. Η Serie A και η Ligue 1 παρέμειναν ζημιογόνες. Στην Ισπανία 6 σύλλογοι της La Liga ξεκίνησαν τη σεζόν 2011/12 υπό επιτήρηση.
Ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner στην Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε. δήλωσε: «Όπως αποδεικνύεται από την αναφορά Annual Review of Football Finance 2012, το ποδόσφαιρο διατηρεί τη θέση του ως ένα σημαντικό κομμάτι του «χώρου του θεάματος». Παρατηρείται, όμως, ότι κάθε χρονιά οι ομάδες βασίζονται περισσότερο στα έσοδα των δικαιωμάτων μετάδοσης και σε άλλα εμπορικά έσοδα και λιγότερο στα εισιτήρια Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ομάδες έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από την τηλεόραση και τους χορηγούς και μικρότερη από τους φιλάθλους».
Ορισμένα επιπλέον σημαντικά ευρήματα του φετινού Deloitte Annual Review of Football Finance 2012:

§ Τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης στα «πέντε μεγάλα πρωταθλήματα» αυξήθηκαν κατά 3% για να ξεπεράσουν τα 4,1 δις ευρώ κατά το 2010/11, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών εσόδων των «πέντε μεγάλων». Τρία από τα «μεγάλα πέντε πρωταθλήματα» (Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία) παρήγαγαν περισσότερο από τα μισά τους έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης.
§ Τα συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια μειώθηκαν κατά 2% στο 1,8 δις ευρώ το 2010/11. H συμβολή των «μεγάλων πέντε πρωταθλημάτων» στο συγκεκριμένο ποσό ήταν 21%. Τα έσοδα από τα εισιτήρια στην Αγγλία (610 εκατομμύρια ευρώ) ήταν κατά 40% υψηλότερα από τον πλησιέστερο αντίπαλο, την Ισπανική La Liga (428 εκατομμύρια ευρώ).
§ Τα εμπορικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 31% των εσόδων των ευρωπαϊκών «μεγάλων πέντε πρωταθλημάτων». Αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες ομάδες της Premier League και της La Liga οι οποίες έχουν ένα περισσότερο «διεθνές» προφίλ εξασφαλίζοντας καλύτερες εμπορικές συμφωνίες με τους χορηγούς και τους συνεργάτες.
§ Ο μέσος αριθμός εισιτηρίων ανά αγώνα το 2010/11 αυξήθηκε στην Bundesliga (φτάνοντας τους 42.100 θεατές) και στην Premier League (35.400 θεατές). Αυτά είναι τα δύο πρωταθλήματα με τους μεγαλύτερους αριθμούς εισιτηρίων ανά αγώνα στην Ευρώπη. Ο μέσος αριθμός εισιτηρίων στην Ligue 1 σημείωσε πτώση κατά τρίτη συνεχή σεζόν -κάτω από τους 20.000 θεατές ανά αγώνα για πρώτη φορά από το 2002/2003. Η απόφαση της UEFA να πραγματοποιηθεί το Euro 2016 στη Γαλλία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για αρκετούς γαλλικούς συλλόγους να ανακαινίσουν τα στάδιά τους και να αυξήσουν την παρακολούθηση και τα έσοδα από τα εισιτήρια.
§ Εκτός των «μεγάλων πέντε» χωρών, η Ρωσία (614 εκατομμύρια ευρώ), η Τουρκία (515 εκατομμύρια) και η Ολλανδία (431 εκατομμύρια ευρώ) έχουν τα πρωταθλήματα με τα μεγαλύτερα έσοδα. Το αγγλικό Football League Championship παραμένει το πρωτάθλημα εκτός πρώτης κατηγορίας με τα μεγαλύτερα έσοδα (468 εκατομμύρια ευρώ) ενώ κατατάσσεται και όγδοο από άποψη εσόδων στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία