Ανοιξε το μουσείο της Ολυμπίας μετά τη ληστεία

Ανοικτό και πάλι είναι το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από τη ληστεία του περασμένου Φεβρουαρίου. Το μουσείο όπου στεγάζονται συλλογές αρχαιοτήτων, που σχετίζονται με τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για ένα διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, που είχαν γίνει σε πέντε προθήκες του, αυτές δηλαδή, που είχαν παραβιάσει οι ληστές κλέβοντας 75 αρχαία αντικείμενα

Ανοικτό και πάλι είναι το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από τη ληστεία του περασμένου Φεβρουαρίου. Το μουσείο όπου στεγάζονται συλλογές αρχαιοτήτων, που σχετίζονται με τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για ένα διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, που είχαν γίνει σε πέντε προθήκες του, αυτές δηλαδή, που είχαν παραβιάσει οι ληστές κλέβοντας 75 αρχαία αντικείμενα.

Ισάριθμα και ισάξια αρχαία που βγήκαν από τις αποθήκες του μουσείου έχουν τοποθετηθεί πλέον στις προθήκες, έτσι η εικόνα και η πληροφορία για τους επισκέπτες έχει αποκατασταθεί πλήρως. Στους χώρους του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων εξάλλου έγινε την Τετάρτη το βράδυ εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Ζακ Ρογκ: «Με έχουν τιμήσει πολλές φορές, αλλά η βράβευση εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι ξεχωριστό

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων της Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόε, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρτ Φελί, ο συντονιστής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, Ντένις Όσβαλντ και άλλοι.

«Με έχουν τιμήσει πολλές φορές, αλλά η βράβευση εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι ξεχωριστό. Η καρδιά του Πιέρ ντε Κουμπερτέν βρίσκεται μέσα στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Η δική μου καρδιά δεν ξέρω που θα βρίσκεται, αλλά θα είναι πάντα μαζί σας. Είναι συγκινητικό να είμαι πολίτης μια μοναδικής πόλης», είπε ο κ. Ρογκ στην εκδήλωση.

Στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η αδελφοποίησή της (η ένατη συνολικά) με την πόλη Γιακούτσκ της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και η διοργάνωση εκθέσεων (Ολυμπιακών Δαδών, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τοπικών προϊόντων του Νομού Ηλείας).

Το BBC μετά την εκδήλωση συνδέθηκε απευθείας έξω από το Μουσείο για να μεταδώσει δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κόε αλλά και του νεαρού Ελληνοβρετανού Αλέξανδρου Λούκος, που επιλέχθηκε ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος στην αυριανή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Στάδιο.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Οσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, εκτός από τον συναγερμό που υπήρχε και πριν, ενισχύθηκαν με επιπλέον προσωπικό φύλαξης το οποίο προήλθε από άλλες περιοχές του νομού, ώσπου να προσληφθούν και εποχικοί φύλακες μέσω ΕΣΠΑ.

Λόγω της καθυστέρησης πάντως της σχετικής προκήρυξης εξ αιτίας των εκλογών (αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα) το μουσείο θα λειτουργεί μόνον τις καθημερινές και συγκεκριμένα: Δευτέρα: 10.00- 17.00, Τρίτη- Παρασκευή: 8.00-15.00.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός