Αλ. Τσίπρας: «Να παγώσει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»

To πάγωμα των ρυθμίσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζητά από τον Λ.Παπαδήμο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

To πάγωμα των ρυθμίσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζητά από τον Λ.Παπαδήμο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, υπό το μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασώζουν τους τραπεζίτες» αναφέρει σε σχετική επιστολή του.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τηρεί «σιγή ασυρμάτου» ως προς τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των τραπεζών, καλώντας τον να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα:

– Πόσα χρήματα και με ποιες μορφές έχουν δοθεί στις τράπεζες από το πρώτο πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ που είχε διαθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έως σήμερα.

– Ποιες τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και με πόσα χρήματα.

-Για ποιο λόγο η κυβέρνησή σας εξαίρεσε την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ και τι προβλέπει ο σχεδιασμός της για τις δύο αυτές τράπεζες.

-Ποιοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν και πότε κρίνετε ότι οι όροι θα έχουν οριστικοποιηθεί.

-Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το έσοδο του Δημοσίου, όταν οι τράπεζες αυτές επιστραφούν στους μετόχους τους, θα είναι 16 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 34 δισ. ευρώ, προφανώς θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ποια είναι η εκτίμηση και η απόφαση της κυβέρνησής σας για το ακάλυπτο κεφάλαιο των 34 δισ. ευρώ;

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι από το 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρότασή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με βασική θέση πως, όσες τράπεζες γίνονται αποδέκτες στήριξης από το ελληνικό Δημόσιο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, θα πρέπει να περνούν στη ιδιοκτησία του Δημοσίου, υπό κοινωνικό έλεγχο.

«Γνωρίζοντας ότι έχετε δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, λίγες μόνο μέρες πριν εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες, σας ζητάμε, έστω και τώρα, να παγώσετε αυτές τις αποφάσεις. Ειδάλλως, τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα τις αλλάξει ο λαός στις 6 Μαΐου» καταλήγει ο κ. Τσίπρας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk