Το τρέξιμο κάποια στιγμή το βαριέσαι. Το ίδιο και το ποδήλατο στο γυμναστήριο, με την οθόνη της τηλεόρασης μπροστά σου και τα ακουστικά στα αυτιά. Η ρουτίνα σίγουρα δεν είναι το «φόρτε» όλων και ακόμα και στον τομέα της γυμναστικής αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν νέα ενδιαφέροντα και πρωτότυπες εναλλακτικές λύσεις, που φέρνουν άμεσα τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Τρεις από τις αγαπημένες συνήθειες που έχουν αρχίσει να γίνονται κομμάτι της ζωής των πιο ψαγμένων αθλητικών τύπων στην Ελλάδα είναι η hot yoga, ο χορός butoh και το -μέχρι πρότινος ταμπού- pole dancing.

Hot Yoga

Τα οφέλη για το σώμα πολλαπλασιάζονται, όταν οι κλασικές ασκήσεις yoga μεταφέρονται σε ένα δωμάτιο με 40 βαθμούς και 50% υγρασία. Οι μύες ζεσταίνονται άμεσα, προκαλείται έντονη εφίδρωση και οι τοξίνες απομακρύνονται. Ακόμη, η διαδικασία της γράμμωσης επιταχύνεται και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, αφού μέσα σε μία μόλις ώρα μπορούν να καούν έως και χίλιες θερμίδες. Όσοι την επιλέγουν αισθάνονται ευεξία και χαλάρωση, ενώ υποφέρουν από λιγότερους τραυματισμούς, λόγω του ότι η ευλυγισία και η ελαστικότητα των μυών υποβοηθούνται από την υψηλή θερμοκρασία. Αν και στο εξωτερικό πολλοί την προτιμούν «καυτή» εδώ και χρόνια, η hot yoga μετράει μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα.

Η ιδιοκτήτρια του studio Hot Yoga Athens –της πρώτης σχολής που άνοιξε στη χώρα μας- και δασκάλα της νέας αυτής τάσης στη γυμναστική, Ελένη Πρέκα, τη συνιστά ανεπιφύλακτα σε όλους, τονίζει ότι μοναδική αντένδειξη αποτελεί η υπέρταση, αλλά επιμένει ότι «απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και δεν μπορεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο ή σε σπίτι, όπου δεν υπάρχει κανάλι φυσικού αέρα και το οξυγόνο ενδεχομένως να μην είναι επαρκές».

Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή για τη hot yoga;

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα μικρότερη προσέλευση κόσμου το καλοκαίρι, αλλά δεν επαληθεύτηκα. Στη hot yoga δεν έχει σημασία η εξωτερική θερμοκρασία, αφού ακόμα και στην Ασία διεξάγεται μόνο σε κλειστούς χώρους. Επίσης, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν ως κάτι το εποχιακό ή ως το νέο trend στη γυμναστική, καθώς αυτοί θα έρθουν, θα δοκιμάσουν και θα φύγουν. Όπως και στην κλασική yoga απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και κρύβεται από πίσω μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Butoh

Δεν έχει συγκεκριμένα βήματα. Το Butoh, ο «χορός του σκότους» με έντονες επιρροές από το αρχαίο γιαπωνέζικο θέατρο, απογειώνει τον αυτοσχεδιασμό και αγγίζει την ψυχή με έναν μοναδικό τρόπο. Η συγκεκριμένη τέχνη πραγματεύεται περιθωριακά ζητήματα -ο ιδρυτής του, Hijikata Tatsumi, τον περιέγραψε ως «το χορό που σέρνεται προς τα έγκατα της γης» και την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία σόκαρε και κατέληξε να απαγορευτεί. Στη συνέχεια όμως, οι χορευτές του είδους πολλαπλασιάστηκαν, εξαπλώθηκαν και στην Ευρώπη και συντέλεσαν στη διάδοση του. Ο συγκεκριμένος χορός που δεν επιδέχεται συγκεκριμένη φόρμα και σιχαίνεται τους κανόνες, αφήνει περιθώριο για τον προσωπικό ρυθμό εκτέλεσης του καθενός και δεν υπαγορεύει συγκεκριμένους χρόνους.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει την έκπληξη στη χώρα μας και όλο και περισσότεροι Έλληνες μυούνται στο Butoh. Σύμφωνα με την Αλίκη Γερμανού, η οποία πραγματοποιεί sessions στην Αθήνα, ένας από τους λόγους είναι ότι «απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε παιδιά, γυμνάζει όλο το κορμί και βοηθά στην εξοικείωση με το σώμα αλλά και το χώρο».

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Butoh;

Το Butoh δεν είναι τάση της εποχής. Είναι performance art που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του χορό και να απελευθερωθεί. Ξεκινάς με το ζέσταμα των αρθρώσεων, προχωράς στη γείωση του κέντρου και καταλήγεις να συνειδητοποιείς την ικανότητα τις σπονδυλικής στύλης να κινείται σαν κάτι ρευστό, σαν νερό ίσως και με αυτό τον τρόπο αποκτάς μια ιδιαίτερη σχέση με το σώμα σου.


Pole Dancing

Από αισθησιακός χορός μεταμορφώθηκε σε εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης του σώματος και ξεφορτώθηκε κάθε είδους ταμπού που το συνόδευε. Το pole dancing σμιλεύει όλο το σώμα, δεν χρησιμοποιεί βάρη ή αντιστάσεις και το κυριότερο; Είναι διασκεδαστικό και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Οι γυναίκες επιδιώκουν απαιτητικά spinning και αναβάσεις και σταδιακά ανεβαίνουν και επίπεδο, αφομοιώνοντας πάντα τη σωστή τεχνική. Εκτός από τις κινήσεις που ενδυναμώνουν χέρια, πόδια, γλουτούς και κοιλιακούς, από το κάθε μάθημα δεν λείπει και ο έντονος χορός, ο οποίος αποτελεί την ιδανική αερόβια άσκηση.

Ο Νίκος Κουτσολάμπρος είναι εργοφυσιολόγος, ιδιοκτήτης της σχολής Just Pole Dancing και ευθύνεται για τον ερχομό του συγκεκριμένου trend στην Ελλάδα. Πίστεψε στο χορό στο στύλο, αφού τον ενέκρινε ως «πολύ καλή και αξιοπρεπέστατη γυμναστική» και πριν από 4 χρόνια κατάφερε να τον καθιερώσει και στην Αθήνα.

Απευθύνεται σε γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο;

Απευθύνεται σε όλους. Δεν παίζει ρόλο ο σωματότυπος, αλλά η τεχνική. Αν βέβαια μία κοπέλα είναι γυμνασμένη, ενδεχομένως αυτό να τη βοηθήσει στο να εξελιχθεί πιο γρήγορα. Εμείς πάντως έχουμε «μαθήτριες» έως και 55 ετών, ενώ πρόσφατα δημιουργήσαμε και αντρικό τμήμα.