Η πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία βρίσκεται σε κίνδυνο, μετά την απόφαση των ανταρτών να απορρίψουν τη νέα απαίτηση του συριακού καθεστώτος για γραπτές εγγυήσεις της αντιπολίτευσης ότι αποδέχεται τον τερματισμό κάθε είδους βίας.

Η ηγεσία των ανταρτών δηλώνει ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά αρνείται να συνδιαλλαγεί απευθείας με τη Δαμασκό.

Ο συνταγματάρχης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Ριγιάντ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι στρατιώτες του δεσμεύονται από το σχέδιο Ανάν.

«Θα παρουσιάσουμε τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις μας στη διεθνή κοινότητα, αλλά όχι στο (συριακό) καθεστώς» ανέφερε.

Ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε το Σάββατο: «Το να πούμε ότι η Συρία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου είναι ανακριβές, γιατί ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμα παρουσιάσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις αποδέχονται τον τερματισμό κάθε είδους βίας».

Η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να εφαρμοστεί την Τρίτη, μετά την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο, το συριακό καθεστώς ανέφερε ότι φοβάται πως η απόσυρση των στρατευμάτων θα βοηθήσει τους αντάρτες να ανασυνταχτούν και να επανεξοπλιστούν.

Πάντως, πριν από την άρνηση των ανταρτών για γραπτές εγγυήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε πει ότι η συμφωνία για εκεχειρία θα τηρηθεί και εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προηγούμενες πληροφορίες ότι η Δαμασκός «επιβεβαίωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου αποτελούν παρερμηνεία».

Η βία αυξήθηκε τις ημέρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας. Περίπου 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή, ενώ 180 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Aνάν, αναμένεται να μεταβεί την Τρίτη στη νότια Τουρκία για να επισκεφθεί καταυλισμούς σύρων προσφύγων.

«Η επίσκεψη Ανάν θα διαρκέσει μερικές μόνον ώρες, πριν από το ταξίδι του διεθνούς απεσταλμένου στο Ιράν, το οποίο προβλέπεται για τις 11 Απριλίου» πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Περίπου 25.000 Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε τρεις επαρχίες στα σύνορα με τη Συρία.