Ο Παναθηναϊκός απέδρασε με πειστικό τρόπο από την κατάμεστη «NokiaArena» του Τελ Αβίβ, ωστόσο η σπουδαία νίκη (78-69) επί της Μακάμπι και το 2-2 στη σειρά των αγώνων για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, δεν ήταν μόνο προϊόν της στρατηγικής που εφάρμοσαν οι παίκτες του κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτςστο παρκέ του ιστορικού γηπέδου.

Χρειάστηκε τεράστια πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία, ώστε οι πρωταθλητές Ευρώπης να ξεπεράσουν την ήττα (65-62) της περασμένης Τρίτης, μεταμεσονύχτιες συζητήσεις στα δωμάτια του ξενοδοχείου «Herods», πολύωρη ανάλυση στο βίντεο από τους συνεργάτες του «Ζοτς», αρκετά «τετ-α-τετ» μεταξύ των παικτών, καθώς και των προπονητών με τους παίκτες. Για όσους το έζησαν στο Τελ Αβίβ ήταν μια πολύ σκληρή δοκιμασία, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων, κυρίως των παικτών και των προπονητών, που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αντέδρασαν ως πρωταθλητές Ευρώπης…

Και επειδή δεν υπάρχει άλλος που θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα τα μικρά μυστικά που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην επικράτηση, συναντήσαμε τον ασίσταντ κόουτς του Τριφυλλιού κ.Δημήτρη Ιτούδηστο «λόμπι» του ξενοδοχείου, λίγη ώρα μετά τον σπουδαίο αγώνα, για να μας αναλύσει τη στρατηγική που προκάλεσε την ισοφάριση της σειράς και τη διεξαγωγή ενός ακόμη αγώνα, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη (5/4) στο ΟΑΚΑ.

«Η βασική μας μέριμνα ήταν να δουλέψουμε πολύ στον ψυχολογικό τομέα και στην τακτική. Ενδεικτικά θα αναφέρω την επιθυμία του Μάικ Μπατίστ να παρακολουθήσει το βίντεο του τρίτου αγώνα μαζί με τους προπονητές. Εμεινε μαζί μας μέχρι τις τέσσερις το πρωί και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μια ομάδα. Είδαμε ίσως και περισσότερο βίντεο από ό,τι βλέπουμε συνήθως, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένο από τους προπονητές του Παναθηναϊκού, ώστε η προετοιμασία των παικτών να είναι όσο το δυνατό αρτιότερη εν όψει του τέταρτου αγώνα», μας είπε ο συνεργάτης και κουμπάρος του «Ζοτς», ο οποίος τα προηγούμενα βράδια πηγαινοερχόταν από δωμάτιο σε δωμάτιο έχοντας ανοικτό τον φορητό υπολογιστή του για να δείχνει τα συστήματα της Μακάμπι.

«Ειλικρινά, δεν ασχοληθήκαμε με τον δικό μας αριθμό πόντων, ότι δηλαδή στον τρίτο αγώνα ο Παναθηναϊκός σημείωσε 62 πόντους. Είχαμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να βάλουμε πόντους σε αυτή την άμυνα της Μακάμπι, αλλά όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό και από το τι επιλέγει και η αντίπαλη άμυνα, τι θέλει να σου δώσει και τι να ρισκάρει. Είχαμε ένα πολύ καλό μομέντουμ στο παιχνίδι και αυτό συνέβη όταν προηγηθήκαμε με 11 πόντους κάνοντας το ένα κλέψιμο πίσω από το άλλο με πολύ καλές άμυνες. Αποκτήσαμε την ευκαιρία να τρέξουμε στο ανοικτό γήπεδο, αλλά εκεί επέστρεψε η Μακάμπι γιατί έχει την ικανότητα να το κάνει ειδικά στο γήπεδό της», εξήγησε ο κ. Ιτούδης και εν συνεχεία μπήκε σε ειδικότερα κομμάτια του παιχνιδιού, όπως στην αναχαίτιση του «x-factor», όπως τον χαρακτήρισε, της σειράς, πλέι μέικερ της ΜακάμπιΟγκέβ Οχαγιόν(9 π., 9 ρ.), ο οποίος δεν είχε ούτε μια ασίστ και αυτό ήταν ένα από τα «κλειδιά» της πράσινης επικράτησης.

«Σίγουρα ένα από τα κλειδιά της νίκης μας ήταν ο περιορισμός του παίκτη –xfactorστον τρίτο και τέταρτο αγώνα, του Ογκέβ Οχαγιόν, ο οποίος δεν είχε καμία ασίστ. Σταματήσαμε την πρωτεύουσα και δευτερεύουσα δημιουργία του, κάτι που μας κόστισε την περασμένη Τρίτη, οπότε και είχε προσφέρει στη Μακάμπι 25 πόντους, αν συνυπολογίσουμε εκτός από τους πόντους και τις πάσες του. Θεωρώ ότι ο περιορισμός και η αμυντική στρατηγική πάνω του ήταν ένας από τους λόγους που μας έφεραν στο 2-2», αποκάλυψε ο συνεργάτης του «Ζοτς» και ενώ οι περισσότεροι παίκτες του Τριφυλλιού ακολουθούσαν τονΣαρούνας Γιασικεβίτσιουςγια μια σύντομη ξενάγηση στη νυχτερινή ζωή του Τελ Αβίβ.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι ήταν το περιφερειακό σουτ της Μακάμπι, η οποία αυτή τη φορά «έσπασε» τα στεφάνια (4/23). Ο «δήμιος» του ΠΑΟ, μάλιστα, στον δεύτερο αγώνα,Ντέιβιντ Μπλούθενταλ, είχε 0/5 τρίποντα (οΝτέβιν Σμιθ0/4 και οΚιθ Λάνγκφορντ1/5), αλλά αυτό οφείλεται και στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

«Ο Μπλου δημιούργησε αρκετά ρήγματα στην άμυνά μας, τόσο στον δεύτερο αγώνα στο ΟΑΚΑ, όσο και στην τρίτη αναμέτρηση. Δουλέψαμε πάνω στα σκριν που του δίνουν οι συμπαίκτες του για να εκτελέσει. Ο Μπλου έχει αυτή την ικανότητα, να μπορεί να εκτελεί σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα, αλλά θεωρώ πως όλη η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά στον αμυντικό τομέα. Αν δείτε το στατιστικό, θα καταλάβετε ότι χάσαμε μόνο στον τομέα των ριμπάουντ, όπου οι αντίπαλοί μας είχαν 16 ανανεώσεις. Κερδίσαμε, λοιπόν, ένα παιχνίδι με πολύ λιγότερες κατοχές, αλλά ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το ότι η Μακάμπι τελείωσε μια τόσο σημαντική αναμέτρηση μόνο με πέντε ασίστ», υποστήριξε ο κ. Ιτούδης με αρκετή υπερηφάνεια για την προσπάθεια των Πρασίνων.

Υπήρξαν, όμως και επιθετικά στοιχεία, που έκριναν την αναμέτρηση και ένα από αυτά ήταν οι 15 πόντοι (4/6 δ., 2/4 τρ., 1/1 β.) τουΝικ Καλάθη. «Ο Νικ πραγματοποίησε πολύ μεστό και ουσιαστικό παιχνίδι, σε σχέση πάντα με το γεγονός ότι η στρατηγική της Μακάμπι ήταν να ρισκάρει τα μακρινά σουτ του δικού μας πλέι μέικερ. Ηταν εξαιρετικός και επιθετικά και αμυντικά, αλλά το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι πήρε βοήθειες από πολλούς παίκτες και αυτό είναι που χρειάζεται η ομάδα σε τόσο σπουδαίους αγώνες. Μπορούμε να το πετύχουμε, όμως, γιατί έχουμε αρκετά μεγάλο βάθος πάγκου και παίκτες, που μπορούν να κρίνουν τέτοια παιχνίδια με την εμπειρία και τις ικανότητές τους», σχολίασε ο κ. Ιτούδης για να συμπληρώσει:

«Η Μακάμπι επέλεξε να κάνει αλλαγές στα μαρκαρίσματα και εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να εκμεταλλευτούμε αυτό που λέγεται ‘mismatch’ στη μπασκετική αργκό, την ανισοϋψία, παίζοντας πάντα με το χρονόμετρο. Το εκμεταλλευτήκαμε πολύ πιο σωστά από ό,τι στους προηγούμενους αγώνες, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του τέταρτου παιχνιδιού και αυτό ήταν ο οδηγός, για να δείξουμε στους παίκτες τι μπορούμε να καταφέρουμε», ολοκλήρωσε το σκεπτικό του αναφερόμενος σε άλλο ένα κομμάτι της επιθετικής στρατηγικής του Παναθηναϊκού απέναντι στη λεγόμενη άμυνα ζώνης «matchup» που χρησιμοποιεί ο κόουτς της Μακάμπι κ.Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο τέταρτος αγώνας, όμως, ανήκει στο παρελθόν και οι πρωταθλητές Ευρώπης _ για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους σφραγίζοντας τα εισιτήρια για το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης (11-13 Μαΐου) _ οφείλουν να προετοιμαστούν με τον ίδιο ζήλο για τον επικείμενο πέμπτο αγώνα στο ΟΑΚΑ.

«Πρέπει να ξεχάσουμε τον τέταρτο αγώνα και τη νίκη μας στην έδρα της Μακάμπι. Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ημέρα, η οποία σημαίνει σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να πάρουμε την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Εχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην έδρα μας και τίποτε δεν έχει κριθεί. Μπροστά μας βρίσκεται μια καινούργια προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε εκ νέου την Μακάμπι και σίγουρα ένας από τους στόχους μας είναι να ξεκουράσουμε κάποιους παίκτες. Είναι στο πρόγραμμα και αυτό, γιατί κάποια παιδιά έχουν κουραστεί αρκετά και πρέπει να φρεσκαριστούν», κατέληξε ο κ. Ιτούδης και αποσύρθηκε για να πάρει μια ανάσα, ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να τα δώσει όλα στην ανάλυση ενός σπουδαίου και ιστορικού αντιπάλου, που θα έχει τον ίδιο στόχο στην αναμέτρηση της Αθήνας.