«Για να διασφαλιστεί έξοδος μας από την κρίση, η οικονομική και τεχνική βοήθεια που μας παρέχει η Ευρώπη πρέπει να συνοδευτεί με την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Και αυτό απαιτεί όχι μόνο τη δική μας συνέπεια στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει αλλά και την αναγνώριση από τους εταίρους μας των επιτευγμάτων μας στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε καθώς και των πολλών και μεγάλων πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας».
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της παρέμβασης του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη συνάντηση με θέμα: «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση της;». που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, στο Λονδίνο. «Ας σταματήσουν όλοι να μιλάνε για τα προβλήματα της Ελλάδας και ας αρχίσουν να μιλάνε για τα πολλά και δύσκολα που έχει πετύχει, για τα πολλά και αξιοσημείωτα που μπορεί να προσφέρει» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στο πολυπληθές ακροατήριο ελλήνων και ξένων που είχε κατακλύσει το κύριο θέατρο του αγγλικού πανεπιστημίου.
Η ελληνική κρίση είναι η κορυφή της βαθύτερης κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος. Η έξοδος της Ελλάδος από την κρίση της θα διευκολυνθεί από την έξοδο της Ευρώπης από τη δική της κρίση. Και αυτό θα συμβεί όταν η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας του ευρώ ως ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και θα ισχυροποιήσει τους θεσμούς που απαιτούνται για τη στήριξη του. Ταυτόχρονα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει να μιλά μόνο στις αγορές και να αποκαταστήσει το διάλογο με τους πολίτες της -οι οποίοι βλέπουν το ευρωπαϊκό όραμα της ανάπτυξης με κοινωνική ασφάλεια και δικαιοσύνη να κλονίζεται. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, συμφέρει την ίδια την Ευρώπη, διότι θα αποτελεί απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης – πράγμα που σήμερα αμφισβητείται έντονα και συνεχώς.
Στην ομιλία του καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες που έθεσε το πρώτο μνημόνιο όφειλαν να είχαν δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές με αντάλλαγμα την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο ΣΕΒ, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος είχε επισημάνει την ανάγκη αυτή να αλλάξουν οι προτεραιότητες και δημόσια και με παρέμβαση του στην Επιτροπή της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η αλλαγή θα μείωνε το κοινωνικό κόστος των προγραμμάτων και θα έθετε έγκαιρα τις βάσεις για την ανάπτυξη.
Με αναφορά στην προτεραιότητα που δίνει το 2ο μνημόνιο στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι αυτή είναι απαραίτητη αλλά καθυστερημένη και δεν μπορεί να διορθώσει το κακό που έχει γίνει. Παρατήρησε ότι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα δημιουργεί ένα νέο ήθος στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελλιπής εφαρμογή των προγραμμάτων από το πελατειακό κράτος σε συνδυασμό με την αυστηρότητα τους, έχει ουσιαστικά διχάσει την ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ένα ισχυρό αντί-ευρωπαϊκό ρεύμα. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση του ότι θα φανεί και στην πράξη των εκλογών ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πλειοψηφίας των ελλήνων που θέλουν να μείνουν στο ευρώ και στην Ε.Ε.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Vicky Price, συνδιευθύντρια του Οικονομικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Η.Β., ο κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής της διεύθυνσης για την αξιολόγηση των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής της Standard & Poors και ο κ. Poul Thomsen, υπό-διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ και υπεύθυνος για τα προγράμματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.