Οφελος από τρία έως πέντε εκατ. περισσότερους τουρίστες θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, με την άρση των περιορισμών της βίζας Σένγκεν σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας «Mobility and Travel: Overcoming Travel Barriers» με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Η ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι παράγοντες του παγκόσμιου τουρισμού, πρέσβεις και εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών.
Η αναθεώρηση της βίζας στο επίκεντρο διεθνούς ημερίδας για τον τουρισμό
Οφελος από τρία έως πέντε εκατ. περισσότερους τουρίστες θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, με την άρση των περιορισμών της βίζας Σένγκεν σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας «Mobility and Travel: Overcoming Travel Barriers»
Οφελος από τρία έως πέντε εκατ. περισσότερους τουρίστες θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, με την άρση των περιορισμών της βίζας Σένγκεν σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας «Mobility and Travel: Overcoming Travel Barriers»
«Καθοριστική» για τον τουρισμό χαρακτήρισε την επόμενη δεκαετία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι τα χρόνια που ακολουθούν θα φανεί ποιοι είναι «οι χαμένοι και οι κερδισμένοι». «Εχουμε επιβάλλει μια ακριβή, χρονοβόρα και πολλές φορές ρατσιστική διαδικασία», σημείωσε ο υπουργός, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Επιτρόπου Τουρισμού, Αντόνιο Ταγιάνι και της Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη για χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας για τουριστικούς λόγους στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι, υπογραμμίζοντας ότι το 2012 ο αριθμός των ταξιδιωτών θα αγγίξει το ένα δις, καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 43 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ δημιουργεί το 8% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Παράλληλα σημείωσε ότι το θέμα της βίζας, θα τεθεί από τους διεθνείς τουριστικούς φορείς στον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν ο οποίος θα το παρουσιάσει στη σύνοδο των G-20 τον Ιούνιο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Ντέιβιντ Σκάουσιλ, υπογραμμίζοντας τον συνασπισμό των διεθνών οργανισμών, όπως ΠΟΤ, WTTC, Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) για την ανάδειξη του προβλήματος στη σύνοδο G-20 και τα οφέλη της απελευθέρωσης της βίζας στην απασχόληση και την οικονομία των χωρών. Παράλληλα πρότεινε τη διάδοση της ηλεκτρονικής διαδικασίας για την έκδοση βίζας σε όλο τον κόσμο, ενώ ειδικότερα σημείωσε την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην προώθηση από κοινού του τουριστικού τους προϊόντος.
Τη δυνατότητα αύξησης των Τούρκων τουριστών στη χώρα έως και ένα εκατ. μέχρι το 2015, εφ’ όσον αρθούν οι περιορισμοί της βίζας, τόνισε ο πρέσβης της Τουρκίας Κερίμ Ουράς, σημειώνοντας ότι το 2011 550.000 Τούρκοι ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ 700.000 Ελληνες ταξίδεψαν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε τη δημιουργία κοινών ταξιδιωτικών πακέτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη συνεργασία ταξιδιωτικών πρακτόρων από τις δύο χώρες, για την προσέγγιση αγορών όπως η Κίνα.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης DG Home, Μονάδα B3 «Πολιτική για Visa» κ. Ντίτρικ Πάαλμαν, μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί «η σωστή ισορροπία μεταξύ της προώθησης του τουρισμού και την διαφύλαξη της ασφάλειας στα κράτη – μέλη», λέγοντας ότι το 2013 θα γίνει αξιολόγηση της βίζας Σένγκεν και ενδεχόμενες διορθώσεις. Ωστόσο τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Αντίστοιχα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης σημείωσε ότι το 2011 εκδόθηκαν 800.000 βίζες σε πολίτες τρίτων χωρών, ενισχυμένες κατά 35% από το 2010 και κατά 65% από το 2009 και αναφέρθηκε στην εγκύκλιο του υπουργείου σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία για τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας, με την ολοκλήρωση της εξέτασης αιτημάτων εντός 48 ωρών από τη λήψη της αίτησης.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης υπέγραψε την απόφαση για τη διάθεση πέντε εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας. Συνολικά για τον σκοπό αυτό έχουν ζητηθεί κονδύλια 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν τα 12 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για την τουριστική προβολή το 2012.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.