Σε μια γλυκιά «επανάσταση» έχουν προχωρήσει οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφού δεν ζητούν χρήματα από τους θεατρόφιλους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια παράσταση, αλλά τρόφιμα μακράς διαρκείας. Το συμβολικό εισιτήριο που καταθέτουν οι Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο του θεσμού «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», ενισχύει ιδρύματα και οργανισμούς και υπενθυμίζει ότι η τέχνη αποτελεί μονόδρομο σε καιρούς κρίσης.

Μετά από δύο χρόνια κοινωνικών δράσεων και με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, τους μήνες Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταξιωμένοι ηθοποιοί παίζουν, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα σκηνικά και τα κοστούμια, γράφουν μουσική και ανεβάζουν έργα του παγκόσμιου δραματολογίου για να περάσουν ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας μέσα στις δυσκολίες της εποχής. Στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και το Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούν πέντε παραγωγές -«Συλλογή», «Chatroom», «Σκυλιά στο πάρκο», «Δούλες» και «Δίψα»- και γεμίζουν με κονσέρβες, πακέτα μακαρόνια και όσπρια για καλό σκοπό.

Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», με τη συμμετοχή όλων των ηθοποιών που απαρτίζουν το ΚΘΒΕ, έχει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, αλλά και σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, τα οποία δραστηριοποιούνται για να συνεισφέρουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια, μιας και η συγκέντρωση τροφίμων στις μέρες μας «δεν αποτελεί συμβολική αλλά αναγκαία κίνηση για τις ευπαθείς ομάδες», όπως αναφέρει ο κ. Χατζάκης.

«Η αγάπη πρέπει να προσωποποιείται σε τέτοιους καιρούς. Οι ηθοποιοί δραστηριοποιούνται και προσφέρουν έργο, την ώρα που οι θεατές έχουν τη δυνατότητα, παρακολουθώντας μια παράσταση, να συμβάλουν στη συνοχή του κοινωνικού ιστού», καταλήγει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το «Θέατρο στα café της πόλης», το «Θέατρο κατ’ οίκον» και το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προωθεί κι άλλες αντίστοιχες ενέργειες που περιλαμβάνουν παραστάσεις σε φυλακές, κέντρα απεξάρτησης, σχολεία και νοσοκομεία της πόλης.

Τις παραστάσεις για το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» σκηνοθετούν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης και Εβελίνα Παπούλια. Το ΚΘΒΕ θα ενισχύσει με τρόφιμα τα ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».