Η διάσκεψη κορυφής στη Σεούλ που τερματίζεται σήμερα, Τρίτη, όπως αναμενόταν δεν απέδωσε κάτι συγκεκριμένο για τον διακηρυγμένο στόχο της, δηλαδή για την «προστασία των πυρηνικών από τους τρομοκράτες». Αποκάλυψε όμως μια πραγματικότητα. Τη διστακτικότητα του προέδρου Ομπάμα να προχωρήσει στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Ευρώπη. Στη συνομιλία του με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα λάβει την τελική απόφασή του μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στην ίδια κατεύθυνση εκδηλώνεται και η πλειοψηφία των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Προχθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι το 69% είναι όχι απλώς αντίθετο αλλά θέλει την «όσο το δυνατόν ταχύτερα» αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αποφασίσει να αρχίσει η αποχώρηση στο τέλος του 2013.
Αντίθετα, ικανοποίηση δείχνει το 55% των Αμερικανών για τη νέα στρατηγική η οποία αποβλέπει στην «ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων» στον Νότιο Ειρηνικό ώστε «να καλύπτεται» από αμυντικής πλευράς η Αυστραλία. Λίγο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Αυστραλών.
Η Ευρώπη απασχολείται με πιο πεζά πράγματα. Λ.χ., με τον διαβόητο πλέον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος φαίνεται ότι είναι βαθιά μπλεγμένος σε μια απίθανη υπόθεση. Το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε την Τρίτη τον θεωρεί «συνεργό σε υπόθεση μαστρωπείας». Εισαγγελική πηγή δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές καταγγελίες» οι οποίες εξετάζονται.
Σε σκάνδαλο διαστάσεων πολύ μεγαλύτερων από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί οδηγείται η υπόθεση με τον ταμία των βρετανών Συντηρητικών. Η παραίτησή του και η δήλωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι «δεν καταβάλλουν λύτρα» εκείνοι που καλούνται σε γεύμα σπίτι του η Εργατική αντιπολίτευση ζήτησε γενική έρευνα των «φιλικών σχέσεων» που διατηρούν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί με «κατά σύμπτωση, προφανώς» πλούσια πρόσωπα της βρετανικής κοινωνίας. Ο ταμίας των Συντηρητικών αποκαλύφθηκε ότι – ίσως αστειευόμενος – είπε σε δημοσιογράφους ότι μόνο αν καταβάλουν 250.000 λίρες στο ταμείο του κόμματος μπορεί να γίνουν δεκτοί στην κατοικία του Κάμερον.
Για πρώτη φορά δημοσκόπηση, της περασμένης Δευτέρας, έδειξε να προηγείται από τον πρώτο γύρο του Νικολά Σαρκοζί ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ – κατά 0,5%. Στον δεύτερο γύρο όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ άνετο προβάδισμα έως οκτώ εκατοστιαίων μονάδων.