Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσαρμογή, η οποία στην επόμενη διετία θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2014. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι απαραίτητη θεωρείται και η τεχνική βοήθεια, εκτός από την τρόικα, και από κράτη που έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία).
Με βάση τον προγραμματισμό, έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών, μαζί με ένα προσχέδιο προτάσεων.
Τέλος, εντός του Ιουνίου πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση, ώστε τα μέτρα για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δις. ευρώ να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.
Σημειώνεται, ότι τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας), σε κατάργηση όλων των κοινωνικών- προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα (το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), σε νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς και σε επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία, ‘Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.