Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στην πιο μισητή θέση οργανισμού για τον κόσμο της εργασίας, εμφανίζεται και δηλώνει σχεδόν μέρα παρά μέρα ότι οι βασικοί μισθοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι κατά 50% υψηλότεροι από αυτούς της Πορτογαλίας.
Πώς ακριβώς το υπολόγισε δεν μας το είπε, αφού τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της τρόικας αναφέρουν με σαφήνεια ότι ο βασικός μισθός στην Πορτογαλία είναι 566 ευρώ και στη χώρα μας – μετά την υιοθέτηση του δεύτερου μνημονίου – διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ. Ο μισθός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας είναι ακόμη χαμηλότερα, μόλις 510 ευρώ τον μήνα.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία ισχύει ακόμη ο θεσμός του 13ου και του 14ου μισθού, δηλαδή των «δώρων» των εργοδοτών που καθιερώθηκαν μόνο για έναν σκοπό, να τονώσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων βοηθώντας έτσι και την κατανάλωση τις περιόδους των γιορτών και των διακοπών.
Ακόμη και αν συνυπολογίζουμε τα δώρα στο κόστος εργασίας (διαιρώντας τους 14 μισθούς με τους 12 μήνες), ο βασικός μισθός στην Πορτογαλία είναι 660 ευρώ τον μήνα και στην Ελλάδα 684 ευρώ…
Η κυρία Λαγκάρντ μπορεί να δικαιολογηθεί για την παρατεταμένη επίθεση εις βάρος των ελλήνων εργαζομένων μόνο αν έχει μείνει πίσω και διαβάζει τους αριθμούς των προ μνημονίου ετών για την Ελλάδα.
Δύσκολα όμως μπορεί να πιστέψει κανείς αυτή την εκδοχή για την πολύπειρη γαλλίδα πολιτικό, η οποία μάλιστα ήταν επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών και διαχειρίστηκε από την αρχή την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.
Η ουσία είναι μία. Πέρα από τις προφανείς πολιτικές «μπούρδες» για τους δήθεν υψηλούς μισθούς στην Ελλάδα του 1,1 εκατομμυρίου ανέργων και της ανάγκης να υποχωρήσουν στα επίπεδα της Πορτογαλίας, μάλλον η κυρία Λαγκάρντ έχει κατά νουν να προτείνει για τους Ελληνες όχι τους μισθούς που ισχύουν στην ευρωζώνη αλλά στα Βαλκάνια, όπου ο βασικός μισθός είναι μόλις 123 ευρώ στη Βουλγαρία και 158 ευρώ στη Ρουμανία…
Ολοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη προσαρμογής στη νέα οικονομική πραγματικότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αφετηρία, το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε μπαίνοντας στη ζώνη του ευρώ. Το 2001 ο κατώτερος νόμιμος μισθός στην Ελλάδα ήταν 548 ευρώ. Και εκεί ήδη επιστρέψαμε…

ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ