Τουλάχιστον 1.200 άτομα είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω πιστωτικών καρτών (ανυποψίαστων πολιτών) τα στοιχεία των οποίων είχαν υποκλαπεί από πέντε άτομα, δυο έλληνες και τρεις αλλοδαπούς.

Αυτό ανέφεραν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής και συμπλήρωσαν ότι από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι εικονικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπερνούν το ποσό των 47.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής οι δράστες προσέγγιζαν καταναλωτές της ΔΕΗ και τους ζητούσαν χρήματα για την «εξυπηρέτηση» που θα τους έκαναν, δηλαδή να εξοφλήσουν εκείνοι τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως έλεγαν, έκαναν και εκπτώσεις, δηλαδή εάν ο λογαριασμός ήταν αξίας 200 ευρώ ζητούσαν από τον καταναλωτή τα μισά και έτσι και ο λογαριασμός φαινόταν εξοφλημένος στη ΔΕΗ και ο πολίτης κέρδιζε χρήματα.

Όπως έγινε γνωστό εκπρόσωπος της τράπεζας κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 04/01/2012 έως και 19/01/2012, πραγματοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της τράπεζας, ογδόντα απατηλές πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ, με τη χρήση δέκα πιστωτικών καρτών, έκδοσης της ανωτέρω Τράπεζας, συνολικού ύψους 47.383,71 ευρώ.

Ακολούθησε ψηφιακή έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν 22 μοναδικοί διαφορετικοί συνδυασμοί ηλεκτρονικών διευθύνσεων (ip addresses), μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές. Επίσης, προσδιορίστηκαν οι συνδέσεις διαδικτύου των πέντε κατηγορουμένων, μέσω των οποίων έκαναν τις συναλλαγές αυτές.

Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) έκαναν έρευνες παρουσία εισαγγελλέων, σε σπίτια και καταστήματα των εμπλεκομένων, στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα σταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.