Τρία χρόνια αφότου οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκδιώχθηκαν από τη διεθνώς απομονωμένη κομμουνιστική χώρα, το καθεστώς της Βορείου Κορέας υπό τον νέο ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν έστειλε επιστολή στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη καλώντας τους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ στην Πιονγιάνγκ.
Η εξέλιξη ακολουθεί το πυρηνικό μορατόριουμ που ανακοινώθηκε με αντάλλαγμα την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο βορειοκορεατικό καθεστώς.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρέλαβε στις 16 Μαρτίου την πρόσκληση της Βορείου Κορέας και πρόκειται να συζητήσει τις λεπτομέρειες της επίσκεψης με τη Βόρειο Κορέα και «άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα» δήλωσε εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.
Η Βόρειος Κορέα συμφώνησε στα τέλη Φεβρουαρίου στην επιβολή μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και στην αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν που θα είναι προσβάσιμες για τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Η ανακοίνωση του μορατόριουμ ήλθε επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δρομολογούν σε αντάλλαγμα την αποστολή 240.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας στο βορειοκορεατικό καθεστώς που τελεί υπό τις διαταγές του Κιμ Γιονγκ-ουν.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα οι δεσμεύσεις της Βορείου Κορέας τέθηκαν εν αμφιβόλω εξαιτίας της ανακοίνωσής της ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός πυραύλου προκειμένου, όπως δηλώνει, να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος.
Οποιουδήποτε είδους εκτόξευση θα θεωρηθεί ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιγράψει την πρόθεση της Πιονγιάνγκ ως «εξαιρετικά προκλητική».