Οσοι νομίζουν ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ηρεμήσει μετά την ολοκλήρωση του PSI και την αναμενόμενη ψήφιση της δανειακής σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πλανώνται πλάνην οικτράν. Η προσοχή τους έχει πλέον στραφεί στη διεξαγωγή των εκλογών και στο μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Μπορεί από ορισμένους κύκλους να προωθείται η ιδέα περί αναβολής των εκλογών, αλλά πλέον οι Ευρωπαίοι το πήραν απόφαση και κοιτούν την επόμενη ημέρα.
Οπως παραδέχεται όμως ευρωπαίος διπλωμάτης που ομιλεί άριστα την ελληνική γλώσσα: «Μας έχουν ζώσει τα φίδια. Ας μην το κρύβουμε. Ακούμε για μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠαΣοΚ, ακόμη και για πιθανή παραμονή του κ. Λ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, αλλά δεν είμαστε ήσυχοι. Με όποιον και αν συνομιλούμε στην Αθήνα μας λέει ότι δεν μπορεί να προβλέψει τίποτε. Αυτό δεν είναι αρκετό. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να καταβάλουν υψηλά ποσά για τη διάσωση της Ελλάδας και η πολιτική σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Αυτός είναι και ο λόγος που αξιωματούχοι και στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν αρχίσει διακριτικά να επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Ο στόχος είναι να κάνουν «έρευνα πεδίου» – αν μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει επιστημονική ορολογία – μιλώντας με πολιτικά στελέχη, ακαδημαϊκούς και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου. Οι αναφορές των πρεσβειών δεν είναι πάντοτε αρκετές. Πολλές φορές μάλιστα ενδέχεται να είναι παραπλανητικές και να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Στους ξένους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών άλλωστε συζητείται έντονα πλέον η αποχώρηση του γερμανού πρεσβευτή δόκτορος Ρόλαντ Βέγκενερ. Οι αναφορές του και η γενικότερη στάση του είχαν προκαλέσει την ενόχληση τόσο των ελλήνων συνομιλητών του όσο των προϊσταμένων του στο Βερολίνο, καθώς φέρεται να μετέφερε συνεχώς αρνητικές εκτιμήσεις. Από ορισμένες πλευρές μάλιστα λέγεται ότι δέκτης παραπόνων έγινε ακόμη και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ποια είναι όμως τα καυτά ερωτήματα στα οποία αναζητούν απαντήσεις οι ξένοι απεσταλμένοι; Αν μπορούσε κάποιος να τα κατηγοριοποιήσει, τα ερωτήματα είναι τρία.
Το πρώτο είναι αν τα σενάρια περί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠαΣοΚ είναι βάσιμα ή όχι. Πλέον, ακόμη και οι πιο σκεπτικιστές παραδέχονται ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα και παλεύει για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Θα καταφέρει όμως να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ του κ. Ευ. Βενιζέλου; Οι ξένοι απεσταλμένοι δεν κρύβουν ότι αυτό είναι και το επιθυμητό σενάριο διότι θα μπορούσε να διασφαλίσει μια αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή που να ξεπερνά τις 160 έδρες.Στο σημείο αυτό όμως ανακύπτει το δεύτερο μεγάλο ερώτημα. Τον προσεχή Ιούνιο η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα με σκοπό να συμπιέσει περαιτέρω το έλλειμμα. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι η πρόβλεψη για την ύφεση θα πέσει πάλι έξω και θα είναι υψηλότερη το 2012. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πώς μπορεί να είναι κάποιος βέβαιος ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» δεν θα εκτροχιαστεί στην πρώτη απότομη στροφή, όταν δηλαδή θα πρέπει να αποφασιστούν διορθωτικά μέτρα;
Το τρίτο ερώτημα αφορά τα πρόσωπα. «Ποιοι θα αποτελέσουν την κυβέρνηση του Σαμαρά;» ρωτούν εναγωνίως οι ξένοι απεσταλμένοι τους έλληνες συνομιλητές τους. Γεγονός είναι ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις οι Ευρωπαίοι δεν έχουν γνώση της «γαλάζιας» ηγετικής ομάδας. Ακόμη και για τον κ. Αντ. Σαμαρά η πικρία για τις παλαιότερες σκληρές δηλώσεις του δεν έχει πλήρως φύγει, αν και σταδιακά έχουν πέσει γέφυρες με χώρες όπως η Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας είναι ένα πρόσωπο που έχει απήχηση, λόγω και της επιτυχημένης θητείας του ως επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος. Ενα άλλο πρόσωπο που έχει πολλές συμπάθειες, θεωρείται μετριοπαθής και έχει ευρωπαϊκό προφίλ, είναι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης που πρόσφατα έχει επανακάμψει στην ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Πρόσωπα
Με ή χωρίς Παπαδήμο;
Αυτό που καίει τους περισσότερους Ευρωπαίους είναι ποιο πρόσωπο θα καθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Η σχέση τους άλλωστε με τον κ. Βενιζέλο, μπορεί να είχε ευτυχή κατάληξη λόγω PSI και δανειακής σύμβασης, πέρασε όμως από σαράντα κύματα καθώς φαίνεται ότι υπήρχε διαφορά αντίληψης: οι μεν Ευρωπαίοι ήταν πάντοτε της τεχνοκρατικής αντίληψης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε μια πιο πολιτική προσέγγιση.
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά ο κ. Λ. Παπαδήμος. Ο Πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που κάνει τους ξένους συνομιλητές του να αισθάνονται άνετα. «Μιλάει τη γλώσσα τους» εξηγεί έμπειρος διπλωμάτης. Η εμπιστοσύνη είναι υψηλή και αρκετοί επιμένουν ότι η παρουσία του στο Μαξίμου ίσως να διασφάλιζε ηρεμία. Δεν λείπουν όμως εκείνοι που εκφράζουν προβληματισμό. Θεωρούν ότι ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να αφεθεί να επιλέξει απερίσπαστος τους συνεργάτες του σε κρίσιμα υπουργεία – εφόσον του ζητηθεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ