Πριν από μερικές ημέρες άρχισε μια επιχείρηση καθαρισμού των φυτειών οπιοπαπαρούνας στην επαρχία Χελμάντ, όπου παράγεται το 90% της ηρωίνης που διακινείται διεθνώς.
Στις φυτείες, που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Χελμάντ κι αποτελούν ένα σπουδαιότατο πλουτοπαραγωγικό μέσο για τους Ταλιμπάν, θα επιχειρήσουν από κοινού Αφγανοί, υπό την ηγεσία του έπαρχου Γκουλάμπ Μανγκάλ, και η Επαρχιακή Ομάδα Ανοικοδόμησης (Provincial Reconstruction Team-PRT) με επικεφαλής τον βρετανό ταξίαρχο Ρος Μπράουν.
Ο καθαρισμός, που θα διαρκέσει σχεδόν δυο μήνες, μέχρι τα τέλη του Απριλίου, θα επιχειρήσει να εντοπίσει και να καταστρέψει φυτείες οπιοπαπαρούνας συνολικής έκτασης 20.000 τετρ. χλμ.
«Οι ομάδες των Αφγανών θα χρησιμοποιήσουν τρακτέρ και άροτρα για να καταστρέψουν φυτείες είτε μικρών καλλιεργητών, είτε μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων», τονίζει ο ταξ. Μπράουν, προσθέτοντας πως «προσφέρουμε χρηματικά κι άλλα κίνητρα σε κάτοικους της περιοχής να στραφούν προς την καλλιέργεια άλλων προϊόντων, όπως λαχανικών, φρούτων και σίτου» και επισημαίνοντας πως «ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να παραδώσουμε, μετά από δυο μήνες, μια επαρχία πολύ πιο ασφαλή για τους κατοίκους».
Ωστόσο, το έργο των στρατιωτών της Νατοϊκής δύναμης δεν θα είναι εύκολο, καθώς ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι στο αφγανικό υπέδαφος. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς πολλοι καλλιεργητές έχουν τοποθετήσει στις φυτείες τους πολλές αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές [IED-Improvised Explosive Device]», καταλήγει ο ταξ. Μπράουν.
Θυμίζουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, Αφγανοί και ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες κατάφεραν να κατασχέσουν στην επαρχία Χελμάντ ναρκωτικά αξίας 270 εκατ. ευρώ, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών που έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή του πολέμου. Κατασχέθηκαν 100 κιλά ηρωίνης, 6,870 λίτρα διαλύματος μορφίνης, 80 κιλά οπίου και 12,065 κιλά χημικών, τα οποία χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC), η διακίνηση ναρκωτικών υπολογίζεται ότι παρέχει στους Ταλιμπάν από 70 έως 330 εκατ. ευρώ ετησίως.