«Οι οδηγίες για αλλαγές στα εργασιακά με τον τρόπο που περιγράφονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο επιβεβαιώνουν το αλαλούμ που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου 4046/2012» τονίζει σε δήλωση του ο κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σημειώνει πως «η ΕΣΕΕ δεν θα καταγγείλει την κλαδική του εμπορίου και θα ζητήσει από εργοδότες και εργαζόμενους να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου».

Ειδικότερα ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι «οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο, αφού δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα εάν η διετής κλαδική σύμβαση του εμπορίου που έληξε στις 31-3-11 και δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο της μετενέργειας σύμφωνα με την εγκύκλιο ισχύει μέχρι τις 14-5-12 ή μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και ισχύει μέχρι τις 14-2-13.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε για όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν ή καταγγέλθηκαν και πέρασε το εξάμηνο παράτασής τους μετά την μετατροπή τους σε ατομικές συμβάσεις εάν το ύψος των μειωμένων μισθών θα καθορίζεται με βάση την προηγούμενη ΣΣΕ ή τη νέα μειωμένη ΕΓΣΣΕ. Η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 14-5-12 ίσως συμμαζέψει την κατάσταση, διασώσει τα προσχήματα και ίσως περιορίσει τις παρερμηνείες του νόμου, μεταξύ 770.000 μικρομεσαίων εργοδοτών και 2.150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».