Ενας ιταλός αρχαιολόγος στη Θεσσαλονίκη
Αφιερωμένη στον ιταλό μελετητή Giuseppe Gerola, που διατρέχοντας δύο αιώνες, από τον 19ο στον 20ό, και δύο χώρες, την πατρίδα του Ιταλία και την Ελλάδα κατέγραψε σπουδαία πολιτιστικά στοιχεία, κυρίως αρχαιολογικά, που ήταν και η ειδικότητά του είναι η έκθεση φωτογραφίας, που με τον τίτλο «Giuseppe Gerola: Αρχαιολογικές διαδρομές από το Αιγαίο στη Ραβέννα» διοργανώνεται στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας
Πρόκειται για ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε ο ίδιος καταγράφοντας εικόνες από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου τη Ρομάνια και το Τρεντίνο αλλά και ως την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βένετο. Ταυτόχρονα εξάλλου μέσα από αυτές αποκαλύπτεται και η ζωή του ίδιου του μελετητή (1877-1938).
Από τις κάθε φορά θέσεις του άλλωστε είτε ως διευθυντής μουσείων είτε ως έφορος αρχαιοτήτων ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναστήλωση μνημείων στην Ελλάδα και την Ιταλία και τη συντήρηση αρχαιοτήτων, όπως τα περίφημα ψηφιδωτά των μνημείων της Ραβέννας. Οπως είναι επόμενο άλλωστε είχε και τεράστια βιβλιογραφική παραγωγή, που συνοδευόταν πάντοτε από μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, που χρησιμοποιούνταν ως πολύτιμα εργαλεία τεκμηρίωσης.

