Τους λένε «καβαλάρηδες της πολιτικής Αποκάλυψης» διότι και οι τρεις έχουν ένα και το αυτό μεγάλο πρόβλημα: κανένας δεν ενθουσιάζει πραγματικά τη συντηρητική εκλογική βάση – ούτε το φαβορί, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ούτε το αουτσάιντερ, ο Ρικ Σαντόρουμ, ούτε βέβαια ο «ξεγραμμένος» Νιουτ Γκίνγκριτς. Πώς μπορούν να καλύψουν αυτό το «έλλειμμα πάθους» και να πείσουν τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών ότι είναι άξιοι για το προεδρικό χρίσμα; Μα, διά του στρίβειν όλο και πιο ακροδεξιά, φοβερίζοντας με καταστροφολογία, ανεμίζοντας τη σημαία της «ασφάλειας της πατρίδας», της πίστης στον Θεό, της ομοφοβίας και των οικογενειακών αξιών. Στην οικονομία θέλουν απλώς να μειώσουν τους φόρους και στο κοινωνικό κράτος να ξηλώσουν γενικώς ό,τι έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ιδού τα προγράμματα των τριών μονομάχων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Η υπερδεξιά ατζέντα θα στοιχειώσει τον Ρόμνεϊ στις εκλογές. Ηδη τα ποσοστά του στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους μειώνονται ραγδαία. Αν επιχειρήσει να κινηθεί προς το κέντρο θα σπάσει το ηθικό και θα εξοργίσει τη βάση. Ολα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά πιστεύω ότι θα χάσει από τον Ομπάμα» λέει στο «Βήμα» ο Τόμας Μαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πρίνστον.

Στη «σούπερ Τρίτη», την περασμένη εβδομάδα, ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε έξι από τις 10 Πολιτείες. Ελπίζει να «κλειδώσει» το χρίσμα στις 20 Μαρτίου στο Ιλινόις. Στη δεύτερη θέση, ο Ρικ Σαντόρουμ εμφανίζεται σαν «Σταχτοπούτα» του κόμματος. Εκανε την έκπληξη φτάνοντας τόσο ψηλά, αλλά μοιάζει απίθανο να φορέσει το δεύτερο γοβάκι. Σε αποστολή καμικάζι, μόνο και μόνο για να ανακόψει τον Ρόμνεϊ, ο Νιουτ Γκίνγκριτς αναμένεται να αποσυρθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στην κούρσα παραμένει φυσικά ο ακαταπόνητος Ρον Πολ, που στα 76 του διεκδικεί για τρίτη φορά το χρίσμα. Κανένας δεν παίρνει την υποψηφιότητά του στα σοβαρά.
Εκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας, ο Ρόμνεϊ έχει ρεύμα στους πιο ευκατάστατους Ρεπουμπλικανούς της παλαιάς σχολής, εκείνους που θέλουν επιθετική εξωτερική πολιτική και να βγάλουν λεφτά.
«Το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στη φιλοεπιχειρηματική πτέρυγα και στους υπερσυντηρητικούς του Νότου, που ερμηνεύουν βάσει της Βίβλου το καλό και το κακό. Δεν είναι απλώς μια διαμάχη ανάμεσα στους ακραίους του Tea Party και στους «παραδοσιακούς». Είναι ένα «θρησκευτικό χάσμα» ανάμεσα στη χριστιανική Δεξιά που στηρίζει τον πιστό καθολικό Σαντόρουμ και στους πιο κοσμικούς που έχουν αγκαλιάσει έναν μορμόνο (σ.σ.: τον Ρόμνεϊ)» λέει στο «Βήμα» ο Ντέιβιντ Κινγκ, καθηγητής Πολιτικής στο Χάρβαρντ.
Σε εθνικό επίπεδο τα πράγματα είναι σκούρα για τους υποψηφίους. Δημοσκόπηση για τη «Washington Post» και το ABC News δείχνει ότι μόλις 35% των Αμερικανών έχει θετική γνώμη για τον Ρόμνεϊ, 32% για τον Σαντόρουμ και 23% για τον Γκίνγκριτς.

Για τον Μιτ Ρόμνεϊ
«Γλυκερός αντίπαλος, δεν ηλεκτρίζει…»

«Ο Ρόμνεϊ απλώς δεν θα συσπειρώσει ποτέ τη βάση των Ρεπουμπλικανών. Δεν είναι χαρισματικός, δεν ηλεκτρίζει. Είναι γλυκερός. Αλλά ίσως δεν χρειάζεται καν να εμπνεύσει. Εκείνος που συσπειρώνει πραγματικά τη βάση των αμερικανών ψηφοφόρων είναι ο Μπαράκ Ομπάμα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ντέιβιντ Πιετρούζα, ιστορικός, ειδικός στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και πολιτικός σχολιαστής στο δίκτυο MSNBC.

Πάσχει από κρίση ταυτότητας το Ρεπουμπλικανικό κόμμα; «Οχι, αυτή ήταν και είναι συντηρητική. Από κρίση ταυτότητας – και αξιοπιστίας – υποφέρουν οι υποψήφιοι, καθώς ο καθένας πασχίζει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι όσο πρέπει Δεξιός.
»Αυτός που υποφέρει περισσότερο είναι φυσικά ο Ρόμνεϊ. Οι επιδόσεις του στη Μασαχουσέτη και ιδίως το RomneyCare (σ.σ.: η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας) διαψεύδουν την εικόνα του υπερσυντηρητικού που πασχίζει να προβάλει τώρα. Διαθέτει τρομερά πλεονεκτήματα: χρήμα, οργάνωση και τη στήριξη του κομματικού κατεστημένου. Κι όμως, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγάλει από τη μέση τον σχεδόν άγνωστο Σαντόρουμ» καταλήγει ο κ. Πιετρούζα.

ΡΙΚ ΣΑΝΤΟΡΟΥΜ
53 χρόνων

Πρώην γερουσιαστής της Πενυλβάνιας
Οικονομία: Θέλει 0% φόρο στη βιομηχανία και στα κέρδη των επιχειρήσεων που επαναπατρίζονται.
Υγεία:
Θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση που έκανε ο Ομπάμα το 2010. «Δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις Υγείας» λέει.
Μετανάστευση: Προτείνει να διώκονται ποινικώς όσοι προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες.

Εθνική ασφάλεια: Ο μόνος που έχει πει ανοιχτά ότι θα βομβαρδίσει το Ιράν. «Αλλιώς η επόμενη έκρηξη που θα ακούσουμε θα είναι πυρηνική• και τότε ο κόσμος θα αλλάξει» λέει.
Κοινωνικά ζητήματα: Τάσσεται υπέρ της συνταγματικής απαγόρευσης των γάμων ομοφυλοφίλων και αναφανδόν κατά των αμβλώσεων.

ΜΙΤ ΡΟΜΝΕΪ
69 χρόνων
Πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης
Οικονομία:
Θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων. Θα περικόψει κατά 5% τις ομοσπονδιακές δαπάνες, εκτός από την Αμυνα.

Υγεία: Θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα, αν και έχει πολλές ομοιότητες με σχέδιο που υποστήριξε στη Μασαχουσέτη. Θα ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση.

Μετανάστευση: Θα κάνει τα αγγλικά επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Δεν θέλει να περνά «κουνούπι» από τα σύνορα με το Μεξικό.
Εθνική ασφάλεια: «Αξίζει να ενθαρρύνουμε την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Αν αποτύχουν όλα τ’ άλλα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη στρατιωτική δράση».
Κοινωνικά ζητήματα: Θα απαγορεύσει διά νόμου τους γάμους ομοφυλοφίλων. Υποστηρίζει το δικαίωμα των Πολιτειών να απαγορεύουν τις αμβλώσεις.

ΝΙΟΥΤ ΓΚΙΝΓΚΡΙΤΣ
68 χρόνων
Πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Οικονομία:
Θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και να επιβάλει οριζόντιο φόρο 15% στα εισοδήματα.

Υγεία: Θα καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ομπάμα. Θα προσφέρει φοροελαφρύνσεις σε όσους κάνουν ιδιωτική ασφάλιση.
Μετανάστευση: Θα κάνει τα αγγλικά επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Θέλει «έλεγχο 100%» στα σύνορα με το Μεξικό.
Εθνική ασφάλεια: Ζητεί «μυστικές επιχειρήσεις στο μάξιμουμ» για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Κοινωνικά ζητήματα: Είναι κατά των αμβλώσεων και υπέρ τροπολογίας του Συντάγματος που θα απαγορεύει τους γάμους των γκέι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ