«Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου» αναφέρουν στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της 69ης Συνόδου τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας. Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν στα Ιωάννινα, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και ζήτησαν «επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας». Μάλιστα συγκρότησαν επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων «για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης στα Πανεπιστήμια».
«Επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. 4009/2011, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί, ενώ αντίστοιχα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες, δε βρέθηκαν κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων.
«Η προσφυγή των Πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου» συνεχίζουν.
«Σήμερα που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν» αναφέρει το ψήφισμα.
«Με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Η Σύνοδος έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς».
Παράλληλα, η Σύνοδος των πρυτάνεων εξέδωσε 14 ακόμη ψηφίσματα για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΙ, την χρηματοδότηση τους, το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την έρευνα, την φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, το PSI στα πανεπιστήμια κ.α.
Η ομιλία Αρβανιτόπουλου
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην ομιλία του, κάλεσε τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, σε συνεργασία και συναίνεση.
Όπως είπε στην ομιλία του, προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την πανεπιστημιακή κοινότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Παιδείας. Υπενθύμισε έτσι τα θέματα των φοιτητικών εστιών και του προϋπολογισμού των ΑΕΙ που δίνεται κανονικά, παρά τις απειλές των προηγούμενων μηνών περί διακοπής του έως ότου εφαρμοστεί πλήρως ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Για το θέμα αυτό είπε ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορούσε ποτέ να αντέξει να αποσύρει ένα νόμο που ψήφισαν τα 3/5 των βουλευτών, δήλωσε όμως ότι είναι ανοικτός σε αλλαγές βελτιώσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσλειτουργιών που τυχόν έχουν προκύψει. Έκανε δε έκκληση συνολικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας για να αποτρέψει τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ.
Στόχος είναι να κοιτάζουμε μπροστά και όχι πίσω, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Οι καιροί δεν είναι εύκολοι πρόσθεσε και κοινός μας στόχος είναι να πάνε τα πανεπιστήμια μπροστά. Για τα οικονομικά θέματα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις ή να δοθούν επιπλέον κονδύλια. Έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα 5 χρόνια είπε και πρότεινε στους πρυτάνεις να κάνουν μια έκτακτη Σύνοδο αποκλειστικά για να συζητήσουν το θέμα και να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την συγκέντρωση πόρων για την λειτουργία τους.