Φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη την έκθεση προόδου της Ομάδας, μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Ο κ. Ράιχενμπαχ θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση των 180 έργων προτεραιότητας, τα οποία έχουν καθορίσει η Ομάδα Δράσης, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, κόστους 10,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στα οποίους η νέα υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, που είναι αρμόδια για τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ θα συναντηθεί και με κοινωνικούς φορείς.
Μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αρχίζει επιχείρηση ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, που φέρει και αυτή τη φορά γερμανική σφραγίδα.
Στο νέο μνημόνιο το κέντρο βάρους βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του κράτους -εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνει γαλλογερμανική πολυεθνική δύναμη-, στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των ειδικών μισθολογίων.
Η Γαλλία αναλαμβάνει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γερμανία. Η Γερμανία αναλαμβάνει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γαλλία.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, την Ένωση Περιφερειών και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για τον επανακαθορισμό:
– των αρμοδιοτήτων των δήμων,
– της διαχείρισης της αστικής περιουσίας,
– της επιτήρησης της δημοτικής διαχείρισης αποβλήτων,
– της χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων σε τοπικό επίπεδο.
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τέθηκαν πέντε στόχοι:
– Η δημιουργία μόνιμης δομής (γραμματείας) για τη διυπουργική συνεργασία,
– Η αξιολόγηση όλων των διοικητικών υπηρεσιών με σκοπό να μειωθεί το κόστος και το εργατικό δυναμικό (με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις),
– Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού και ελέγχου των δαπανών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες,
– Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και
η οργάνωση διυπουργικής διεύθυνσης για τα πληροφοριακά συστήματα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση «η αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους της Task Force και τους διευθυντές ανθρωπίνων πόρων του κάθε υπουργείου και λειτουργεί με γαλλική τεχνική υποστήριξη.
Σε κάθε υπουργείο, η υπουργική ομάδα αξιολόγησης έχει δημιουργηθεί με σκοπό να αξιολογεί κάθε εργαζόμενο. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από τους υπεύθυνους ανθρωπίνων πόρων και έναν Έλληνα εμπειρογνώμονα αξιολόγησης και οργανώθηκε σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011».