Ακόμη και για τις ανασκαφές υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη πόρων στην Ελλάδα. Γι’ αυτό οι έλληνες αρχαιολόγοι προτιμούν να μην πραγματοποιούν ανασκαφές για νέα ευρήματα, παρά αυτά να φθείρονται παραμένοντας εκτεθειμένα. «Η μάνα γη είναι η καλύτερη προστάτιδα των αρχαιοτήτων μας», δήλωσε ο Μιχάλης Τιβέριος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο περιθώριο συνεδρίου στην Αθήνα.

Τα σωζόμενα μέρη μιας πρωτοχριστιανικής εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, τα οποία ανακαλύφθηκαν με δικές του ανασκαφές προ διετίας, παραμένουν ανέπαφα. «Αφήστε τις αρχαιότητές μας μέσα στη γη, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να τις βρουν το έτος 10.000 μετά Χριστόν – όταν οι Έλληνες και οι πολιτικοί τους θα έχουν μάθει να δείχνουν περισσότερο σεβασμό για την ιστορία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τιβέριος.

Eνα ακόμη πρόβλημα είναι οι διαρρήκτες: Ελάχιστα χρήματα υπάρχουν ακόμα και για προσωπικό ασφαλείας, το οποίο αναλαμβάνει τη φύλαξη των αρχαιοτήτων. Πρόσφατα αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν το αρχαίο νεκροταφείο της Πέλλας, της αλλοτινής πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου υπό τον Μεγάλο Αλέξανδρο , όπου θάβονταν οι νεκροί ηγεμόνες με πολλά χρυσά κτερίσματα. «Το 2011 δεν μπορέσαμε να εργαστούμε εκεί», παραπονείται ο υπεύθυνος των ανασκαφών Παύλος Χρυσοστόμου. «Εντοπίσαμε όμως δέκα νέους λάκκους, τους οποίους δεν είχαμε ανοίξει εμείς», είπε.