Σε γενική απεργία κατέρχονται τα ισπανικά συνδικάτα στις 29 Μαρτίου μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο των μεταρρυθμίσεων για την ελαστικοποίηση της εργασίας, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η εργασιακή μεταρρύθμιση καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις υπαλλήλων από τις εταιρείες και δυσχερέστερες τις μισθολογικές αυξήσεις σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Η αλλαγές στον χάρτη της εργασίας αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, που καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες, πλήττει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα αυξήσει την ανεργία.
Αντιθέτως, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιχειρηματολόγησε την Πέμπτη ενώπιον της Βουλής ότι η μεταρρύθμιση θα είναι «χρήσιμη» στη μείωση της ανεργίας, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για προσλήψεις και θα μειώσει τον αριθμό των συμβάσεων προσωρινής εργασίας, που ανέρχονται στο ένα τέταρτο των συνολικών συμβάσεων.
Η ανεργία στην Ισπανία έχει φθάσει στο 23% – είναι η υψηλότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο, με έναν στους δύο Ισπανούς να είναι άνεργοι στο ηλικιακό φάσμα των κάτω των 25 ετών.
Η μεταρρύθμιση μειώνει τον αριθμό των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας, και σε 20 ημέρες το όριο των απολύσεων για οικονομικούς λόγους. Έως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες. Παράλληλα, η νομοθεσία προσπαθεί να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους, δημιουργώντας ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας.
Η συνολική πολιτική Ραχόι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος, που έφθασε το 2011 στο 8,5%, μακριά από τον στόχο του 6%, που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.