Στην συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς εισήλθε την Τετάρτη ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου μαζί με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Eιμος. Οι ανθρωπιστικές αποστολές είχαν παραμείνει επί έξι ημέρες αποκλεισμένες στις πύλες της μαρτυρικής συνοικίας, η οποία έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς επί εβδομάδες από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και βρίσκεται στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Eιμος βρίσκεται στη Συρία, επιδιώκοντας να συντονίσει την επείγουσα βοήθεια και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών αποστολών στους κατοίκους.

Μέλη των αποστολών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανέμεναν από την Παρασκευή άδεια του καθεστώτος για να εισέλθουν στη συνοικία που βομβαρδιζόταν επί εβδομάδες από τις συριακές δυνάμεις. Οι Αρχές δεν επέτρεπαν την είσοδο επικαλούμενες λόγους ασφαλείας για τις αποστολές.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης πως ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου εισήλθε στη συνοικία Μπάμα Αμρ. Δεν είναι σαφές την παρούσα στιγμή τι ποσότητες τροφίμων ή ιατρικού υλικού κατόρθωσαν να μεταφέρουν μαζί τους τα μέλη της αποστολής.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Έιμος βρίσκεται στην Μπάμα Αμρ με ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου, έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση, όπως μεταδίδει το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλίμ ότι θα έχει τη συνεργασία του καθεστώτος.

Κατά τη συνάντησή του με την Βάλερι Ειμος ο Μουάλεμ «υπογράμμισε τη δέσμευση της Συρίας να συνεργαστεί με την αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του σεβασμού, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Συρίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών» όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Νέο απολογισμό των θυμάτων της καταστολής έδωσε, εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέροντας πως σχεδόν 8.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης το Μάριο του 2011.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 6.195 άμαχοι και 2.263 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, εκ των οποίων 428 λιποτάκτες που ενώθηκαν με τους αντάρτες, δηλαδή το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 8.458, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοου είχε δηλώσει πως η καταστολή στη Συρία είχε στοιχίσει τη ζωή «σίγουρα σε πολύ περισσότερους από 7.500 ανθρώπους».

Ο ΟΗΕ δεν δίνει πλέον ακριβή επίσημο απολογισμό για την καταστολή στη Συρία από τα τέλη Ιανουαρίου επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες επί του πεδίου. Περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας και οι βιαιότητες έχουν προκαλέσει τη μετακίνηση 100.000 ως 200.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.