Χωρίς την υπόσχεση μαγικών συνταγών, αλλά με τη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει η Ελλάδα την ελπίδα ότι θα βγει από την κρίση βρέθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη η τρόικα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τα μέλη της είχαν σειρά συναντήσεων την Τετάρτη (που θα συνεχιστούν την Πέμπτη) με σκοπό να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα του τι συμβαίνει στην Ελλάδα με σκοπό στη συνέχεια να προτείνουν λύσεις.
Επιπλέον, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σχεδιάζουν να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι της τρόικας και προετοιμάζουν ειδική έκθεση για την Ελλάδα τον Μάιο. Νωρίτερα όμως, περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γερμανός Ματίας Μορς για να απαντήσει σε ερωτήσεις για το Μνημόνιο.
Η τρόικα των ευρωσοσιαλιστών αποτελείται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργο Ρόμπερτ Γκέμπελς, την πρώην υπουργό Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Ελίζα Φερέιρα και τον πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάιλο Κάλφιν.
Οι τρεις ευρωβουλευτές είχαν σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρα, την πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ και παλαιότερα επίτροπο κυρία Βάσω Παπανδρέου, τον επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη κ.ά.
Ο κ. Γκέμπελς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εξανέστησαν από το Μνημόνιο που επεβλήθη στην Ελλάδα. Και ονομάστηκε τη σοσιαλιστική τρόικα ως «τρόικα για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Μίλησε για «σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας» στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ διηγήθηκε το εξής περιστατικό: όταν ρώτησε στην Επιτροπή ποιος αποφάσισε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο – και ιδιαίτερα τη μείωση του κατώτατου μισθού – έλαβε την απάντηση ότι η απόφαση ανήκε στο Eurogroup, ένα όργανο το οποίο δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση όπως παρατήρησε. Πρόσθεσε ότι στα τέλη Μαρτίου αναμένεται στην Ελλάδα η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να έχει συναντήσεις και ουσιαστικά να κάνει «αυτοψία» του τι συμβαίνει στη χώρα μας ενόψει σχετικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο σώμα περί τον Μάιο.
Πριν από τον κ. Γκέμπελς είχε προλογίσει την εκδήλωση η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλένα Κοππά, ενώ παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Αννυ Ποδηματά. Η κυρία Κοππά αναφέρθηκε στην ανάγκη νέων ιδεών για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και ο ρόλος της τρόικας των Σοσιαλιστών δεν είναι ανταγωνιστικός της τρόικας ΔΝΤ-Επιτροπής-ΕΚΤ, αλλά περισσότερο συμπληρωματικός.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους φάνηκε ότι οι εκλογές στη Γαλλία και η πιθανή εκλογή του Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να μεταβάλει τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γκέμπελς, είναι υπερβολικό να πιστεύει κανείς ότι ο Ολάντ θα μπορέσει να αναδιαπραγματευθεί και να ανατρέψει το, γερμανικής εμπνεύσεως, Δημοσιονομικό σύμφωνο. Το πιο πιθανό θα είναι μία προσπάθεια εξισορρόπησης της σημερινής εμμονής στη δημοσιονομική σταθερότητα με πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η οικονομία δεν ρυθμίζεται απλώς πατώντας κουμπιά» είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Φερέιρα ερωτήθη για τη στάση που τηρεί ένας θεωρούμενος ως φιλεύθερος πολιτικός, ο Μάριο Μόντι, Πρωθυπουργός σήμερα της Ιταλίας. Η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει πλήρης κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων απόψεων στην Ευρώπη, αλλά «ο,τιδήποτε λέγεται, ακόμη και αν προέρχεται από φιλελεύθερους όπως ο Μόντι, είναι χρήσιμο εναντίον του δογματισμού των Μερκοζί». Τέλος, ο κ. Κάλφιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα επιτύχει».