Tους κινδύνους που εγκυμονούν τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωπεριφέρεια υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal Europe.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, σημείωσε ότι τα μονόπλευρα προγράμματα λιτότητας οδηγούν σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες καθιστώντας πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου δανεισμού. Παράλληλα επισημαίνει ότι στα πακέτα διάσωσης θα πρέπει να τίθενται και συγκεκριμένοι ποσοτικοποιημένοι στόχοι για αναπτυξιακές δράσεις.
«Δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και αναγνωρίζω τα λάθη στην υλοποίηση αυτών» γράφει ο κ. Μουρμούρας. «Ωστόσο, η πρωταρχική μου έγνοια είναι ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται αυτή η προσαρμογή. Τα προγράμματα αυτά χαρακτηρίζονται ως μονομερή καθώς από το σχεδιασμό τους απουσιάζουν οι αναπτυξιακές δράσεις.
»Μια συνήθης εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι οι αναπτυξιακές δράσεις απαιτούν μεγάλη (κρατική) χρηματοδότηση. Αυτό όμως δεν είναι όμως πάντα αληθές δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά τέτοια μέτρα όπου απαιτείται ελάχιστη (ή και καθόλου) κρατική δαπάνη. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως το ευρωπαϊκά επενδυτικά ομόλογα τα οποία έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα μέσο προσέλκυσης και διευκόλυνσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης για τα μεγάλα έργα υποδομής. Σε εθνικό επίπεδο, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, όπως και η αυτοχρηματοδότηση έργων υποδομής μέσω συμφωνιών παραχώρησης των μετέπειτα εσόδων.
»Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να προστεθεί ένας τρίτος πυλώνας, αυτός της ανάπτυξης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, μαζί με τους στόχους για τα έσοδα και έξοδα του κράτους καθώς και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, θα πρέπει να τίθενται και συγκεκριμένοι ποσοτικοποιημένοι στόχοι ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις (πχ. χρηματοδότηση μεγάλων έργων, απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ). Ίσως είναι προτιμότερο ο έλεγχος της υλοποίησης των αναπτυξιακών δράσεων να μην πραγματοποιείται ανά τρίμηνο, αλλά ανά εξάμηνο, λόγω των χρονικών υστερήσεων που διέπουν αυτού του είδους τις πολιτικές».
Η ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα αλλά αντιμετωπίστηκαν ως ξεχωριστά ζητήματ αστη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιανουάριο καταλήγει ο κ. Μουρμούρας.