Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι «δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα» να εξοφλούν μερικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων διότι όπως σημειώνεται «στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί».
Το υπουργείο κατηγορεί επίσης ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ ότι «καλλιεργούν ενδεχομένως» την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν μόνο το τμήμα του λογαριασμού που αφορά στις καταναλώσεις ρεύματος και τις άλλες χρεώσεις και να παραλείψουν το τέλος ακινήτων.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με έντονο τρόπο μετά την πληροφορία ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣτΕ έκρινε ως συνταγματικό το ειδικό τέλος ακινήτων γιατί δεν είναι μόνιμος αλλά έκτακτος φόρος (έχει επιβληθεί για δύο χρόνια).
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ, εφόσον εκδοθεί επισήμως, θα γίνει σεβαστή, επομένως θα εξευρεθεί εναλλακτικός τρόπος είσπραξης του τέλους μέσω του φοροειπρακτικού μηχανισμού.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με την ανακοίνωσή του να μεταπείσει όσους πληρώνουν μόνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας απλήρωτο το ειδικό τέλος ακινήτων, παρότι γνωρίζουν ότι μετά από 120 μέρες από την ημερομηνία λήξης-πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ το χρέος θα περάσει στην εφορία ως ληξιπρόθεσμο.
«Θα έρθει στον επόμενο λογαριασμό»
«Για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου προσθέτοντας τα εξής:
«Οσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Οπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.
Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Οσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία»