Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα και οδεύει προς επίλυση της πολύμορφης κρίσης που την ταλανίζει εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι σε συνέντευξη που δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Ρώμη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από το σχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ο Μόντι δήλωσε αισιόδοξος ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων του με τους ευρωπαίους ηγέτες και τους υπουργούς Οικονομικών αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες (ο ίδιος ασκεί και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών) σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σημάδια υπέρβασης της κρίσης.

Αναφορικά με τη δημιουργία και την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM ο Μόντι τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μέγεθος μετράει» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Γερμανία θα συναινέσει στη θωράκιση του μηχανισμού με περισσότερα κεφάλαια.

«Πιστεύω ότι το μέγεθος μετράει, όπως και το χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του. Όσο καλύτερα είναι τα τείχη προστασίας από αυτές τις τρεις απόψεις, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν» ανέφερε. Ο ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το μέγεθος του ταμείου. «Καθώς θα συμμετάσχω στη διαπραγμάτευση προτιμώ να μην σας πω έναν αριθμό» απάντησε σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

Περισσότερο αποκαλυπτικός ήταν σε ό,τι αφορά τις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Όπως σημείωσε, το προηγούμενο διάστημα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης και εν μέσω αλλεπάλληλων συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών των ευρωπαίων αξιωματούχων το κλίμα για την Ελλάδα ήταν πράγματι αρνητικό.

«Υπήρξαν πολλές στιγμές που σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί» απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε πράγματι πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας εμμέσως τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς υπουργοί της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σημειώνουν ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα αυτό. Πρόκειται για ένα σενάριο με απρόβλεπτες συνέπειες που πιθανόν να πυροδοτήσει μια αλληλουχία γεγονότων. Καλύτερα να μην κάνουμε αυτό το πείραμα» είπε.

«Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο αυτό θα είχε βίαιες συνέπειες για την Ελλάδα» ανέφερε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος θα επηρέαζαν άμεσα τη χώρα του αλλά και την Ισπανία «παρά τις καλές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί σε αυτές τις δύο χώρες».

Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν σε 15 μήνες

Ασφαλώς το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Μόντι από το Παλάτσο Τσίγκι καλύφθηκε από τις οικονομικές εξελίξεις και τα μέτρα που έχει εφαρμόσει στην Ιταλία η κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας ηγείται ο 68χρονος πρώην τραπεζίτης και καθηγητής Οικονομικών.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι βαθιές τομές στην οικονομία προϋποθέτουν μεταβολή της κοινωνίας και αλλαγές σε επίπεδο κουλτούρας και συμπεριφοράς. «Δεν πρόκειται να ολοκληρώσουμε μια αλλαγή που απαιτεί μια ολόκληρη γενιά μέσα σε 12 ή 15 μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι όμως σημαντικό να δώσουμε μια ώθηση σε αυτές» υπογράμμισε.

Οι Ιταλοί θα πρέπει να μάθουν να πληρώνουν φόρους, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και πρόσθεσε ότι απαιτείται η συγκρότηση ενός συστήματος αξιοκρατίας, ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Και με μια σπάνια εκδήλωση πολιτικού ρεαλισμού ομολόγησε εμμέσως ότι αν το έργο του ολοκληρωθεί με επιτυχία τότε ο ίδιος θα είναι σχεδόν «ανεπιθύμητος». «Αν οι συνάδελφοί μου κι εγώ κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας τότε δεν νομίζω ότι θα μας ζητηθεί μια δεύτερη θητεία» δήλωσε ο Μόντι.