Ο Κερτ Κομπέιν σήμερα, αν ζούσε, θα ήταν 45 χρονων. Eχουν περάσει 18 χρόνια από τη μέρα που ο τραγουδιστής των Nirvana αυτοκτόνησε. O Kερτ μπορεί να ήταν από τους πιο δημοφιλείς rock stars ωστόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για αυτόν και την ζωή του. Δεν έδινε πολλές συνεντεύξεις, δεν αγαπούσε καθόλου τα media και δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις πουθενά για την προσωπική του ζωή. Eίναι πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά για τη ζωή του. Ακολουθούν 20 στιγμές που μπορεί να μην τις έχετε ξανακούσει.

1. Στο τελευταίο του σημείωμα έβαλε στίχους του Νιλ Γιανγκ.

Μερικά από τις τελευταίες λέξεις που έγραψε ο Κερτ Κομπέιν στο σημείωμα αυτοκτονίας του ήταν οι στίχοι “It’s better to burn out than fade away”, από το τραγούδι του Nιλ Γιανγκ “My My Hey Hey (Into The Black). Aυτό το γεγονός είχε αντίκτυπο στον Γιανγκ που του αφιέρωσε το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1994, Steps With Angels.

2. Δεν του άρεσε να παίζει το “Smells Like Teen Spirit”.

Μπορεί να ήταν το πιο γνωστό τραγούδι των Nirvana, το μεγαλύτερο τους hit, ωστόσο ο Κερτ Κομπέιν, το είχε βαρεθεί. Τόσο πολύ μάλιστα που δεν το είχε συμπεριλάβει στα set lists των τελευταίων shows της μπάντας.

3. Μισούσε τους Grateful Dead.

O Kερτ Κομπέιν άνηκε στο punk rock. Τι θεωρούσε αντίθετο από το punk rock; Τους Grateful Dead. Μάλιστα είχε φωτογραφηθεί με t-shirt που έγραφε “Kill The Grateful Dead”.

4. Δύο θείοι του είχαν αυτοκτονήσει.

Η ξαδέρφη του Κομπέιν, η Μπέβερλι επιβεβαίωσε πως στην οικογένεια υπήρχε ιστορικό με αυτοκτονίες. Συγκεκριμένα δύο θείοι του είχαν αφαιρέσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο που το έκανε κι ο Κομπέιν.

5. Είχε ένα τατουάζ.

Ένα μικρό “K” συγκεκριμένα κοσμούσε τον βραχίονα του αριστερού του χεριού. Το είχε κάνει προς τιμήν της Κ Records (indie label από την Ουάσινγκτον) που ήταν μια δισκογραφική ενάντια στο mainstream και υπέρ της do it yourself μουσικών κινήσεων. Ο Κομπέιν το είχε κάνει το 1991.

6. Τα αγαπημένα του τσιγάρα ήταν τα Winston Light’s 100s.

7. Eίχε ψύχωση με τον κινηματογράφο και ήθελε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Μάλιστα είχε γράψει ένα σενάριο ταινίας τρόμου.

8. Με το που πέθανε έγινε γνωστό από τη χήρα Κέρτνεϊ Λοβ, πως είχε αφήσει πίσω του 109 ακυκλοφόρητα κομμάτια.

9. Νονά της κόρης του, Φράνσις Μπιν, είναι η ηθοποιός Ντρου Μπάριμορ.

10. Δεν τον ένοιαζε το κίνημα “Grunge”.

H σχέση του με τα media δεν ήταν η καλύτερη και ποτέ δεν τον ένοιαξε να προβληθεί από αυτά. Το 1992 σε ένα κείμενο στο Vanity Fair, είχαν γράψει πως η Κέρτνεϊ Λοβ έκανε χρήση ηρωίνης ενώ ήταν έγκυος. Αυτό τον έκανε έξαλλο και τον απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τον Τύπο. Οταν ρωτήθηκε το 1994 για το Grunge, απάντησε λέγοντας πως δεν τον νοιάζουν οι ταμπέλες αλλά σαν λέξη του φαίνεται εντάξει.

11. Είχε ένα συγκρότημα που έκανε διασκευές στους Creedence Clearwater Revival.

Στη γενέτειρα του, στο Αμπερντίν της Ουάσινγκτον είχε μια μπάντα μαζί με τον μπασίστα των Nirvana, Kριστ Νοβοσέλιτς, τους Sellout που έπαιζαν στα τοπικά μπαρ τραγούδια των CCR. Όπως είπε αργότερα κι ο ίδιος, «Οι τοπικοί rednecks μας είχαν βρει διασκεδαστικούς».

12. Μισούσε τον Axl Rose.

Την περίοδο που οι Nirvana έκαναν τη μια επιτυχία μετά την άλλη, oι Guns ‘N” Roses ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής. Ο Κομπέιν δεν άντεχε με τίποτα τον τραγουδιστή της μπάντας, Axl Rose, και μάλιστα στα βραβεία του MTV το 1992, ο Κομπέιν έκανε ένα αστείο για τον Rose και αυτός το πήρε στραβά. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Κομπέιν ήταν επικριτικός απέναντι στον Rose.

13. Δεν του άρεσε που ήταν λεπτός.

Στο σχολείο τον κορόιδευαν για το λεπτό και μικρό του σώμα. Μεγαλώνοντας αυτό το κράτησε, και παρόλο που δεν πάχαινε βρήκε άλλους τρόπους να καλύπτει αυτή την ατέλεια, φορώντας πολλά ρούχα. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και τις ζεστές μέρες, έβαζε το ένα ρούχο πάνω από το άλλο για να μη φαίνεται τόσο λεπτός.

14. Συνελήφθη το 1993 επειδή επιτέθηκε στην Κέρτνεϊ Λοβ.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν βγει ολοκληρωτικά προς τα έξω, ωστόσο αυτό που ακούγεται είναι πως το ζευγάρι είχε έναν έντονο καβγά επειδή ο Κομπέιν είχε όπλα στο σπίτι που διέμεναν. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν για το πλημμέλημα της οικογενειακής βίας και βγήκε από τη φυλακή πληρώνοντας την εγγύηση των 950 $.

15. Είχε κάνει κι άλλες απόπειρες αυτοκτονίας

Η Κέρτνεϊ Λοβ αποκάλυψε πως είχε προσπαθήσει στο παρελθόν, με αποτυχία, άλλες τρεις φορές να αυτοκτονήσει.

16. Το αγαπημένο του άλμπουμ όλων των εποχών ήταν το “Raw Power” από τους Stooges.

17. Χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Κurdt Kobain.

Πριν βγει το άλμπουμ, Bleach, ένα άρθρο είχε κάνει ορθογραφικό λάθος με το όνομα του Κομπέιν. Από εκείνο το σημείο, συχνά πυκνά, ο ίδιος χρησιμοποιούσε το λάθος όνομα όταν ήθελε να παρουσιάσει το alter ego του όταν δεν αισθανόταν καλά για τον εαυτό του.

18. Ο ιατροδικαστής της αυτοκτονίας του ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που του έκλεισαν συναυλία.

Ο Νίκολας Χάρτσορν έκλεισε ένα από τα πρώτα live του Kομπέιν τη δεκαετία του ’80 στο Σιάτλ. Το 1994, ήταν ο ιατροδικαστής που εξέτασε το σώμα του Κομπάιν.

19. Ο Κερτ Κομπέιν μισούσε τη μουσική των Pearl Jam

Oι Pearl Jam ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που εκμεταλλεύτηκαν το grunge μομέντουμ που δημιούργησαν οι Nirvana και έκαναν μεγάλη καριέρα. Για την ακρίβεια ακόμα κάνουν. Ο Έντι Βέντερ, τραγουδιστής των Pearl Jam, λάτρευε τους Nirvana και τον Κομπέιν. Ο Κομπέιν συμπαθούσε πολύ τον Βέντερ, τον θεωρούσε φίλο του αλλά δεν άντεχε με τίποτα τη μουσική της μπάντας του.

20. Ήθελε να ονομάσει το τελευταίο άλμπουμ των Nirvana, “I Hate Myself And I Want To Die”.

Aυτός ήταν ο τίτλος που είχε διαλέξει ο Κομπέιν για το In Utero. Ο Κριστ Νοβοσέλιτς όμως ήταν αυτός που τον έπεισε να μην το πουν έτσι, αφού το θεώρησε κακή ιδέα, πείθοντάς τον για άλλο όνομα.