Τη δεύτερη νίκη του στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να λάβει ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Νιού Χαμσάιρ. Η διαφορά του από τους άλλους υποψήφιους είναι αρκετά μεγάλη και θα προωθήσει την κούρσα της διεκδίκησης του Λευκού Οίκου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η ψαλίδα με τους άλλους υποψήφιους μειώθηκε ελαφρά, καθώς οι αντίπαλοι του Μιτ Ρόμνεϊ έστρεψαν στο ντιμπέιτ τα πυρά τους κατά του συνυποψήφιού τους.

Συγκεκριμένα, ο Μιτ Ρόμνεϊ προηγείται κατά 13% ή κατά 17% (σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις) έναντι του δεύτερου υποψήφιου.

Για τη δεύτερη θέση παλεύουν ο Τζον Χάντσμαν, ο οποίος έχει βασίσει σχεδόν ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία στις εκλογές της Τρίτης, και ο Ρον Πολ.

Οι κάλπες ανοίγουν το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Ωστόσο, η μικρή κοινότητα Ντίξβιλ Νοτς άνοιξε τις κάλπες τα μεσάνυχτα, οπότε και ψήφισαν και οι εννέα εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της.

Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Bain Capital, εταιρείας που αγόραζε και αναδιάρθρωνε οικονομικά προβληματικές επιχειρήσεις, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του, σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ότι πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν εξαιτίας της δράσης του. Ο ίδιος υποστηρίζει αντίθετα ότι δημιούργησε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για το πώς οι διοικούντες μιας επιχείρησης μπορούν να διαλέγουν τους ιδιωτικούς ασφαλιστές υγείας, είπε: «Εάν δεν σας αρέσει αυτό που κάνουν, μπορείτε να τους απολύσετε. Μου αρέσει να μπορώ να απολύω ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε εμένα».

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ αρέσκεται στο να απολύει ανθρώπους. Εμένα μου αρέσει να δημιουργώ θέσεις εργασίας» απάντησε ο Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα.

Με τη νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ να θεωρείται βέβαιη, οι υποψήφιοι έχουν ήδη επικεντρώσει την προσοχή τους στη Νότια Καρολίνα και τη Φλόριντα, δύο μεγάλες πολιτείες που κρίνουν πολλά σε κομματικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό την ώρα της κάλπης.